Zo heb je langer plezier van je plantenbak (11 tips)

Het planten van bloemen in potten is leuk om te doen en je frist er meteen je terras of balkon mee op. Dit zijn elf tips om zo lang mogelijk plezier te hebben van je plantenbak:

 1. Ga je een plantenbak kopen, kies dan meerdere plantenbakken in verschillende maten, vormen en kleuren.
 2. Bedenk dat kleine plantenbakken vaker water nodig hebben dan grote.
 3. Koop planten die qua vorm en kleur bij de plantenbak passen of die juist een fraai contrast vormen.
 4. Kies een mix van eenjarige planten voor de kleur en vaste planten om langdurig plezier van je pot te hebben.
 5. Houd er rekening mee dat de meeste eenjarige planten veel zon nodig hebben.
 6. Koop schaduwplanten als je potten op een overdekte veranda staan. Sommige planten die een mix van schaduw en zon nodig hebben, doen het soms wel in de schaduw. Toch kun je daar beter niet van uitgaan. Check bij aankoop de etiketten.
 7. Gebruik potgrond van goede kwaliteit. Gebruik liever geen grond uit de eigen tuin omdat de meeste grond te veel klei bevat en je planten dan niet goed zullen bloeien.
 8. Plaats hoge planten in het midden van de pot, middelgrote planten rond het midden en laagblijvende planten aan de buitenkant.
 9. Vergeet kruiden en groenten: dit zijn geweldige planten voor in plantenbakken.
 10. Geef je plantenbakken regelmatig water of kies voor potten met een waterreservoir. Als je een richtlijn wilt voor het water geven, kun je om de dag aanhouden. Mocht de temperatuur in de zomer erg oplopen, geef dan iedere dag water.
 11. Voorkom dat je planten te veel water krijgen. Dan kun je namelijk te maken krijgen met wortelrot. Zorg ervoor dat de grond minstens een paar uur volledig droog is voordat je weer water geeft. Als de grond nog vochtig is, geef je dus het beste geen water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *