Halfverharding in de tuin

Wanneer je aan de slag gaat in de tuin, pak je het liefst alles aan. Je creëert een gezellig terras, legt verschillende bloemperken aan en maakt een mooi gazon met tuinpad. Hiervoor heb je verschillende materialen en beplanting nodig. Denk bijvoorbeeld aan klinkers of tegels voor het terras, maar ook het gras, de bloemen en struiken en voor het tuinpad de halfverharding.

Verschillende soorten verharding

Verharding is in verschillende varianten verkrijgbaar. Je hebt gesloten verharding, zoals asfalt en beton. Dit materiaal is na het aanbrengen een solide geheel. Dat is bij elementenverharding wel anders. Een voorbeeld hiervan is een stoep van klinkers of een terras van tegels. De bestrating is opgebouwd uit losse elementen, welke als een geheel verbonden zijn met elkaar. Tenslotte heb je ook nog halfverharding. Dit is een verharding dat is opgebouwd uit losse delen, zoals boomschors, grind of schelpen. Samen vormt dit de verharding voor het pad.

De voordelen van halfverharding

Een tuinpad leent zich uitstekend voor halfverharding. Halfverharding is vaak een natuurlijk en duurzaam geheel. Denk aan grind of houtsnippers. Deze materialen passen perfect in een tuin. Dankzij de natuurlijke uitstraling vormt dit materiaal direct één geheel met de tuin. Er zijn veel verschillende soorten halfverharding. Naast de meest bekende varianten zien we ook minder bekende soorten halfverharding op openbare plaatsen. Welke halfverharding je ook kiest, een goede eigenschap van halfverharding is de goede waterdoorlaatbaarheid. Doordat het tuinpad is voorzien van losse materialen, kan het water zich makkelijk een weg hier doorheen banen. Dit voorkomt plasvorming en dat is immers erg vervelend op je tuinpad. Een andere goede eigenschap van deze vorm van verharding, is de eenvoudige herstelwijze bij beschadigingen. Is jouw pad niet meer zo goed gevuld, vertoont deze kale plekken of komt het onderliggend zand steeds meer tevoorschijn? Dan kun je dit eenvoudig herstellen door nieuw materiaal te storten. Zo ziet jouw pad er weer als nieuw uit.

Welke halfverharding kies jij

Zoals al eerder genoemd, zijn er veel verschillende soorten halfverharding. Grind is waarschijnlijk de meest bekende en meest gebruikte soort. Grind heeft een schitterende uitstraling en heeft als voordeel dat het in veel verschillende kleuren te verkrijgen is. Of je nu een moderne tuin met donker grind wilt aanleggen of juist de vijverranden met vrolijk gekleurd grind wilt opvullen, het wordt vast een plaatje. Naast grind, kun je ook split kopen. Split is anders dan het ronde grind, hoekig van vorm en dat kan zo zijn voordelen hebben. De stenen klinken makkelijker in elkaar en blijven beter op hun plek liggen. Ook is een pad van split vaak goed bestand tegen hoge druk, waardoor parkeerplaatsen en opritten ook prima te bedekken zijn met deze halfverharding. Andere soorten halfverharding zijn onder andere houtsnippers, boomschors, schelpen, gruis en leem. Welke soort kies jij voor jouw tuin?