Waarom de Portugese laurier zo speciaal is

De laurierhaag is erg geliefd vanwege de mooie glans en de natuurlijke uitstraling die het toevoegt aan de buitenruimte. Lauriersoorten zoals de Rotundifolia, Novita of andere typen laurierkers (ook wel Prunus laurocerasus genoemd) worden ook vaak gekozen. Tegenwoordig is de Prunus lusitanica ‘Angustifolia’oftewel de Portugese laurier ook steeds populairder aan het worden. De Portugese laurier heeft namelijk een chique uitstraling, maar heeft tegelijkertijd ook een bescheiden en charmante look. In dit artikel enkele handige tips waarom de Portugese laurier een goede keuze is!

Eenvoudig qua onderhoud en standplaats

Laurierhagen zijn in het algemeen niet erg moeilijk te onderhouden, maar het is wel belangrijk om te weten dat sommige typen haagplanten zoals de laurierkers niet op een alkalische en kalkrijke ondergrond groeien. De Portugese laurier vindt dat echter niet erg. Sterker nog, de Portugese laurier houdt juist wel van een beetje kalk! Daarnaast gedijt de Portugese laurier zowel in de zon als in de schaduw, al is een zonnige standplaats natuurlijk wel beter voor de groei. Daarnaast krijg je ook minder last van insecten op een zonnige plek.

Ondanks dat de Portugese laurier uit een zonnig land komt, kan deze laurierhaag kan deze Laurier vorst goed verdragen. Matige vorst is geen probleem. Een winderige standplaats is daarentegen weer minder plezierig voor de Portugese laurier. Idealiter staat de Portugese laurier dus een beetje beschut tegen de wind.

Na de aanplanting geef je de Portugese laurier meer aandacht

Laurierkers is eenvoudig aan te planten. Het enige wat je hoeft te doen is de grond goed te bemesten en naderhand goed water blijven geven. Daarna is het een kwestie van wachten tot de laurierkers uitgroeit tot een eyecatcher. De Portugese laurier heeft daarentegen wel meer zorg nodig. Blijf goed watergeven bij droger weer en bemest deze haag 2 keer per jaar om hem goed te houden. Ook lang na de aanplant is dit nodig om.

Het luxe uiterlijk van de Portugese laurier

Als je vragenrondje houdt onder eigenaren van de Portugese laurier en vraagt waarom men deze haag zo prachtig vindt, dan zullen de meesten antwoorden dat de plant een weelderige uitstraling heeft. Wat ons betreft is dit helemaal terecht! De bladeren van een laurierkers glanzen natuurlijk al mooi, maar sommigen vinden die glans weer iets te heftig. De glans van de Portugese laurier is iets subtieler en het groen van de bladeren is wat donkerder, waardoor veel mensen de Portugese laurier chiquer en eleganter vinden.

Naast de glans en de kleur van het blad zijn de takken van de Portugese laurier ook erg speciaal te noemen. Deze takken hebben namelijk een bijzondere roze – roodachtige kleur. Dit staat in een mooi contrast met de groene bladeren. Tenslotte groeit de Portugese laurier niet erg uitbundig, maar heeft het nog steeds een zeer stijlvol uiterlijk. Het voegt dus echt iets toe aan de tuin, vooral in de maanden mei en juni, wanneer deze haagplant volop bloeit!