Verf drogen: Alle info & tips

Als de nieuwe verf erop zit, wilt u die zo snel mogelijk laten drogen. De meubels en de decoratie willen terug naar uw plaats of u wilt zelfs al aan het volgende schilderij beginnen. Voordat dit mogelijk is, moet de verf echter eerst goed droog zijn. Waar u op moet letten bij het drogen van verf zoals bijvoorbeeld de buiten verf sigma s2u allure gloss en hoe lang de hele procedure duurt, leert u in deze gids van onze specialisten. Wij wensen u veel succes en plezier bij uw volgende renovatieproject!

Hoe lang duurt het voordat verf droog is?

Hoe lang verf nodig heeft om te drogen, hangt in de eerste plaats af van het product. Is het een verf op oliebasis, een chemische verf, of een verf op waterbasis? Op de etiketten vindt u meestal een indicatie van de droogtijd bij benadering.

De droogtijd van Sigma verf bedraagt volgens de fabrikanten gemiddeld ongeveer 12 uur. Soms is de informatie gewoon “drying overnight”, wat ook overeenkomt met de periode van 12 uur. Onder de juiste omstandigheden zijn veel verf soortem echter al na 5 uur droog genoeg om de ruimte te kunnen schoonmaken, opbergen en gebruiken. Maar natuurlijk alleen zolang u niet direct tegen de pas geverfde muren leunt of uw kinderen ze direct met hun vingers laat aanraken.

Hoe snel verf droogt, hangt af van de volgende factoren

  1. De ondergrond: Als de ondergrond absorberend is, zoals gipsplaat of beton, droogt de verf veel sneller. Als de ondergrond niet absorberend is, bijvoorbeeld omdat er al een verflaag op zit, zal de verf langzamer drogen. Als u over een bestaande verflaag heen wilt schilderen, controleer dan altijd van tevoren welke kleur het is. Sommige verven, vooral uit oudere tijden, zijn moeilijk over te schilderen. In geval van twijfel moeten ze worden verwijderd of in meerdere lagen worden overschilderd. Dit kost natuurlijk meer tijd en moeite!
  2. Temperatuur: De temperatuur in de kamer speelt ook een belangrijke rol. De meeste verven drogen het best bij 20 tot 25 graden. Bij koud weer kan het droogproces vertragen en bij sommige producten kan het zelfs gebeuren dat de verf barst. Verven op waterbasis daarentegen kunnen barsten als u het te warm krijgt. Gebruik dus geen haardroger om het droogproces te helpen!
  3. kamerlucht: de kamerlucht is ook belangrijk voor het droogproces. Na een geslaagd schilderij moet u het raam openzetten of op zijn minst kantelen als de buitentemperatuur koud is. De lucht onttrekt vocht aan de verflaag. Bovendien is het altijd raadzaam om verf – van welke soort dan ook – na het schilderen te verluchten. Veel van de tegenwoordig verkrijgbare verven hebben na het aanbrengen een zeer sterke geur.
  4. Tweede laag: Hoe lang moet de verv drogen?

Om een tweede laag aan te brengen, kunt u de eerste verflaag het beste een nacht laten drogen. Zelfs als de verflaag na 5 uur droog lijkt, kan het aanbrengen van een nieuwe verflaag ervoor zorgen dat de eerste verflaag weer loslaat. Het resultaat zou dan zijn dat er klonters aan de wals blijven kleven. Daarom is het beter het zekere voor het onzekere te nemen door het een nacht te laten drogen en aan de lucht te laten drogen.

Zodra de tweede laag verf is aangebracht, kunt u dezelfde droogtijd verwachten als de eerste laag. Na 5 uur moet de verf al droog zijn. Het zal echter pas na ongeveer 12 uur volledig droog en verlucht zijn.

Wat u kunt doen om de verf sneller te laten drogen

Als u echt haast moet maken omdat u de geverfde kamer snel weer wilt gebruiken, kunt u ook de droging van de verf versnellen. Verf droogt het best in warme lucht. Dus zet een kleine kachel in de kamer, bijvoorbeeld. Een ontvochtiger kan hier ook nuttig zijn. Dit onttrekt vocht aan de lucht in de kamer. Hierdoor kan de lucht in de kamer meer vocht uit de verf opnemen.

Probeer het drogen echter op een zachte manier aan te pakken. Als u probeert de verf zo snel mogelijk en met te veel moeite te drogen, kan de verflaag barsten of zelfs barsten. Dan zou u de kapotte plekken moeten bijwerken en in het ergste geval zelfs de hele lak moeten verwijderen en opnieuw schilderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *