Top 3 mooie haagplanten met rood blad

Een haag is een prachtige toevoeging in de tuin. Het zorgt niet alleen voor privacy en een begrenzing van je tuin, maar het trekt ook dieren zoals vogels die er hun schuilplaats van maken.

Er bestaan veel soorten haagplanten. Een aantal soorten zijn erg populair en worden vaak gekozen, zoals groene buiken, laurierkers of laurierhagen. Ook zijn er rode hagen met rode bladeren als je iets bijzonders zoekt. Met een rode haag val je namelijk meteen op en de kleur vormt een mooi contrast met de overige planten die groen zijn!

Rode zuurbes

De rode zuurbes is al enkele decennia heel populair bij mensen in de tuin. Als je door een “oudere” wijk rijdt, dan zul je de rode zuurbes vast en zeker nog wel tegenkomen! Je herkent ze aan de kleine, rode blaadjes. Deze haag is eenvoudig te snoeien in diverse vormen. Trek wel handschoenen aan, want de rode bes kan flink prikken. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom vogels graag in de rode zuurbes zitten, aangezien het moeilijk doordringbaar is.

De blaadjes van de rode zuurbes groeien al vroeg in het voorjaar en dit blijft het hele najaar nog zitten. Hierdoor wordt het als een sterke haagplant gezien. Je hoeft er nauwelijks naar om te kijken en het vergt weinig onderhoud.

Rode beuk

De groene beuk is ook erg populair in ons land. Je ziet het vaak in nieuwbouwwijken. Eigenlijk is de groene beuk een bosplant, maar tegenwoordig wordt het dus ook vaak gebruikt om een haag te vormen.

De rode beuk is een stuk minder bekend en daar moet verandering in komen wat ons betreft! De rode beuk heeft namelijk dezelfde eigenschappen als de groene beuk, alleen de kleur is anders. In het voorjaar wordt het blad mooi rood en langzaam kleurt dit van diep rood naar paarsrood in de zomer. In het najaar verandert de kleur in oranjebruin. Dit kleurenverloop is een prachtige toevoeging in elke tuin!

Een beuk is ideaal om een smalle haag te vormen. Heb je een brede haag nodig, dan kun je de beuken in een dubbele en verspringende rij planten. Of wissel rode en groene beuk met elkaar af voor een extra speels effect! Verder is het goed om te weten dat beuken niet zo geschikt zijn voor zware kleigrond. Ook mag het niet te nat staan. Daarnaast zijn stammen zonder bladeren gevoelig voor verbranding door de zon.

Rode kerspruim

De rode kerspruim is bijna het gehele jaar door mooi om te zien en daarom populair voor in de tuin. Ook kun je deze dus gebruiken als een haagplant. Het blad is ovaal van vorm en heeft een donkerrode tot roodbruine kleur tot in de late herfst. In de lente groeien er mooie roze bloemen aan. Soms ontstaan er zelfs kleine vruchten. In de winter is het ook leuk om te zien, want de donkerbruin stammen hebben donkerrode jonge twijgen eraan.

De kerspruim kun je het beste in de volle zon zetten, maar halfschaduw is ook mogelijk. De grond moet goed vocht-doorlatend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *