Tips voor een onderhoudsvrije tuin

Het is altijd een leuke bezigheid om de tuin in te richten. Als je weinig tijd hebt, doe je er goed aan om te kiezen voor een onderhoudsvrije tuin bij je nieuwe woning. Natuurlijk kun je een bestaande tuin ook een complete metamorfose geven. Niet iedereen heeft groene vingers en sommige tuinen vragen nu eenmaal veel onderhoudsbeurten. Als je tuinieren helemaal niets vindt, heb je altijd nog de mogelijkheid om voor een onderhoudsvrije tuin te gaan. Maar hoe maak je een tuin waar je weinig aan hoeft te doen? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Let op de bestrating

Soms lijkt het alsof je weinig hoeft te doen aan bestrating, maar niets is minder waar. Mooie bestrating kan aantrekkelijk tonen achter je huis, echter groeit er altijd onkruid tussen. De tegels verweren bovendien ook door slechte weersomstandigheden en krijgen vaak last van mos en groene aanslag. Je moet de tegels daarom ook regelmatig reinigen met een hogedrukspuit. Je kunt wel een stuk van de tuin bestraten, maar de hele tuin bestraten vraagt toch om meer werk. Tegels schoonspuiten is namelijk een tijdrovende klus en is niet aan te raden, wanneer je tijd over wilt houden voor andere zaken.

Kunstgras in plaats van echt gras leggen

Echt gras is misschien fraaier, het vraagt echter toch om een flinke dosis onderhoud. Kunstgras daartegen, hoef je nauwelijks te onderhouden. En kunstgras blijft tevens heel lang mooi. Het beste kunstgras met een hoge kwaliteit lijkt precies op een echt gazon. Je kunt er soms wel tot 20 jaar van doen, mits je voor kunstgras van goede kwaliteit kiest. Bemesten, maaien en water geven zijn verleden tijd met kunstgras. Met kunstgras is je gazon het hele jaar door, voorzien van een intensieve groene kleur. Echt gras kan in de winter verdorren. Bij kunstgras heb je dit probleem niet. Daarom maakt kunstgras absoluut onderdeel uit van een onderhoudsvrije tuin.

Schaf planten aan die het hele jaar groen blijven

Wil je in de winter ook van een groene tuin genieten en niet steeds nieuwe planten aanschaffen? Dan kun je het beste kiezen voor planten die hun bladeren niet verliezen, tijdens de wintermaanden. Een haag, boom, conifeer of heester blijft bijvoorbeeld groen gedurende de winter. Je hoeft niet steeds planten te verplaatsen, nieuwe te planten te plaatsen of oude planten te verwijderen. Groene planten zorgen dus voor een tuin met minder onderhoud.

Planten die makkelijk te verzorgen zijn

Er zijn ook planten die je niet vaak hoeft te snoeien en weinig hoeft te bewateren. Als je weinig aan je tuin wilt doen, is het verstandig om voor onderhoudsvrije en sterke planten te kiezen. Kijk vooraf welke planten bij je passen en vraag eventueel om advies bij een tuincentrum. Sommige planten moeten in de winter binnen worden gezet. Dit zijn voornamelijk planten die uit een warm klimaat komen. Het is daarom een goede keuze om voor planten te kiezen, die de hele winter in de tuin kunnen blijven. Vetplanten, cactussen en vrouwentong zijn enkele voorbeelden van onderhoudsvrije planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *