Pergola van steigerbuizen

De nieuwste trend in tuinmeubelen zijn meubels gemaakt van nieuw of gebruikt steigerhout. Stuk voor stuk mooie ontwerpen die een tuin een bijzondere en eigentijdse uitstraling geven. Om in deze stijl verder te gaan en het beeld op een speelse manier helemaal af te maken, kan er voor gekozen worden om een pergola van steigerbuizen in de tuin te maken.

Zo wordt de eigen tuin een alternatieve bouwplaats, waar het goed toeven wordt op de (design) tuinmeubelen van steigerhout. En dit alles onder een pergola van steigerbuizen die helemaal begroeid is met een prachtige Vitis vinifera (druif), waarvan de grote trossen druiven prachtig door het bladerdak heen boven je hoofd hangen.

Steigerbuizen voor een pergola worden bij hoge uitzondering toegepast in tuin. Meestal gaat het dan om tuinen waar duidelijk een goed ontwerp aan vooraf gegaan is. De stoere stalen constructie past eigenlijk opvallend goed in allerlei tuinstijlen. In moderne strakke tuinen met veel grassen en moderne tuinmeubelen van steigerhout. Maar ook een tuin met een veel klassiekere inslag, zoals hagen van Taxus, krijgt een opvallende metamorfose van een pergola van steigerbuizen.

Het alternatieve materiaal en de grijze kleur passen opvallend goed tussen het groen van de omringende planten. De klimplanten die uiteindelijk bij de pergola geplaatst worden, moeten in het begin wel geholpen worden met het naar boven klimmen. De buizen zijn glad en geven de klimmers geen mogelijkheid om te hechten. Als de klimplanten eenmaal boven zijn, kunnen de vaak toch wat ontsierende hulpmiddelen weer worden verwijderd.

Waar zijn de steigerbuizen te koop?

De vele bouwmarkten die ons land rijk is, hebben de benodigde materialen voor een pergola van steigerbuizen meestal gewoon in de schappen liggen. Rechte of schuine hoeken, t-splitsingen, bochten of bevestigingplaten, het ligt er allemaal. Voor elke hoek, bocht, of bijzondere constructie is dus wel een oplossing te vinden.

Steigerbuizen zijn er zowel van gegalvaniseerd staal als van aluminium. Ook zijn er allerlei lengtes en koppelstukken om de buizen met elkaar te verbinden. Wie in zijn of haar tuin een pergola van steigerbuizen gaat maken, moet goed kijken waar de zogenaamde staanders geplaats moeten worden. De staanders zijn de basis van de constructie en geven het geheel stabiliteit en stevigheid. Maar kijk ook goed of deze later, tijdens het dagelijkse gebruik van de tuin niet op een hinderlijke plaats terecht zijn gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *