Een tuinlichtplan maken

Het hele ontwerp voor uw nieuwe tuin is klaar. Maar wat kunt u nu het beste doen met de buitenverlichting? Waar kunt u de lampen het beste plaatsen en wat zijn er voor soorten verlichting?

Om te bepalen waar u het beste buitenverlichting kunt plaatsen, is het goed om een lichtplan te maken. Dit kan eigenlijk op dezelfde manier als het maken van een lichtplan voor binnen. De stappen op een rij:

1. Maak een plattegrond van de tuin
Maak een plattegrond van de tuin en geef daarop aan waar de paden, planten en tuinmeubelen komen. Teken ook eventuele andere onderdelen die verlicht moeten worden, zoals een vijver of beeld in de tuin. Geef aan waar de huidige aansluitpunten voor verlichting zitten.

2. Bepaal de functie van de buitenverlichting
Bepaal per gedeelte van de tuin welke functie de buitenverlichting op die plek moet hebben. Hierbij kunt u een onderscheid maken tussen:

– Functionele tuinverlichting ofwel basisverlichting in de tuin: bijvoorbeeld de verlichting van het tuinpad, verlichting boven de tuintafel en een buitenlamp bij de deur.
– Accentverlichting: hiermee kunt u accenten geven aan bepaalde delen in de tuin zoals de vijver, een mooie boom of een beeld.
– Sfeerverlichting: met kleinere verlichting creëert u extra sfeer in de tuin.

3. Verlichting aanschaffen
Als u de verschillende functies bepaald hebt, kunt u de buitenverlichting gaan aanschaffen. U kunt kiezen voor verschillende soorten verlichting zoals wandlampen, richtbare tuinspots, grondspotjes, lantaarns en staande buitenlampen. Voorbeelden:

Een lantaarnStaande buitenlampEen wandlamp

Zorg ervoor dat de verlichting in ieder geval aansluit op de stijl van de rest van de tuin. Met behulp van het lichtplan creëert u zo een optimaal verlichte tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *