Steigerhout meubelen zelf maken

Steigerhouten meubelen zijn erg populair. Dat is eigenlijk heel begrijpelijk, want met hun eenvoudige en eigentijdse uitstraling passen ze helemaal in de tuinstijl van deze tijd. Met een paar meubelen van steigerhout, een tafel, stoel, bank of een groep bloembakken, wordt een saaie tuin in één keer omgetoverd tot een aantrekkelijke en modieuze tuin.

Steigerhouten meubelen zijn inmiddels op veel plaatsen te koop, maar het is ook mogelijk om deze meubelen zelf te maken. Door het hele land zijn er (gespecialiseerde) houthandelaren en/of meubelmakers, die de steigerplanken los verkopen.

De losse planken hebben allemaal een breedte van zo’n 20 cm. en zijn ongeveer 3 cm. dik. De lengte van de planken kan variëren van 2 tot wel 5 meter. Het aanbod bestaat uit gebruikte, maar ook uit nieuwe planken. Veel leveranciers bieden aan om de planken, tegen een geringe meerprijs, te schuren. Ook op maat zagen behoort meestal tot de mogelijkheden.

Steigerhout

Los gekochte planken zijn nog onbehandeld. Voor de levensduur van het meubel is het echter wel verstandig om het, zodra het gereed is, goed in de wash te zetten. Maar deze behandeling kan alleen uitgevoerd worden op nieuw steigerhout. Oud en gebruikt steigerhout bevat resten van cement en specie. Dit is al ver in het hout getrokken, waardoor de planken de waslaag niet meer opnemen.

Door de meubelen van nieuw steigerhout goed te behandelen wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. Het hout wordt water afstotend, splintervrij en door de mooie gladde en strakke planken zijn de meubels ook veel beter schoon te maken.

Een goede voorbereiding

Als er voor wordt gekozen om zelf aan de slag te gaan en het steigerhouten meubel te maken in plaats van te kopen zorg dan dat je goed voorbereid bent. Ga eens kijken bij anderen die deze meubels al in hun bezit hebben, of loop eens binnen bij een leverancier van steigerhouten meubelen. Wie zijn ogen vervolgens goed de kost geeft, kan al snel zien hoe de constructie in elkaar steekt.

Ga altijd goed voorbereid te werk en zorg voor mooie gladde, goed geschuurde planken. De planken al bij de leverancier op maat laten zagen maakt het vervoer een stuk eenvoudiger en werkt een stuk makkelijker.

Wie zelf aan de slag wil met steigerhout, kan eens beginnen met een eenvoudige vierkante plantenbak. Dit is een erg gemakkelijke constructie, die eenvoudig te maken is. Ook een tuintafel is eigenlijk maar een kleine moeite, maar wel een met een groot resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *