Hoe kan ik vouwgordijnen wassen? – Tips en trucs voor de was

Vouwgordijnen zijn een praktische en mooie raamdecoratie. Het wassen van deze gordijnen is niet zo moeilijk als veel rolgordijn bezitters vrezen. De angst dat de snoeren in de knoop kunnen raken is ongegrond. Wij leggen u precies uit hoe u te werk moet gaan.

Het mechanisme van vouwgordijnen en de voorbereiding van de stof

Velen durven vouwgordijnen niet te wassen, omdat ze bang zijn dat de koorden in de knoop raken en de rol onbruikbaar wordt. Als je alles goed doet, kan er niets met de koorden gebeuren. Afhankelijk van het systeem blijven ze op het raam zitten of worden ze stevig in het rolgordijn verankerd. Vraag de fabrikant om instructies over hoe u ze moet verwijderen. Als dit niet mogelijk is, onderzoekt u het rolgordijn eerst zorgvuldig. De verschillende systemen zijn goed van elkaar te onderscheiden. De rolgordijnen worden meestal met lusband aan de gordijnroede bevestigd, lussen of gordijnroede komen eerder zelden voor.

Het verzamel mechanisme kan gewoonlijk met een ketting snoer worden bediend. Laat het rolgordijn volledig zakken over dit koord. Het moet in zijn volle lengte aan het raam hangen. Trek eerst alle valstangen of andere gewichten uit de stof, ze kunnen de stof beschadigen tijdens het wassen.

De koorden van de jaloezie lopen over de volle lengte van de stof en van daar langs een dikke buis via geleiderollen. De snoeren zijn hieraan bevestigd met een clip of een stekker. Deze hulpstukken kunnen bij de meeste rolgordijnen gemakkelijk uit de buis worden getrokken. Het koord steekt net een klein stukje buiten de stof aan de bovenkant. Wikkel dit stuk op de clip of meerdere malen rond het bijbehorende koord op het rolgordijn. De stekkers kunnen aan het snoer in de jaloezieën worden gehaakt. Er is een kleine opening op de clips waar je het snoer moet vasthaken. Controleer of elk snoer is beveiligd met een stekker of klem. Als u de koorden niet uit de buis kunt trekken, blijven ze op het raam zitten. In deze systemen is er een veiligheidspal onderaan de koorden. Maak dit los en trek alle koorden uit het rolgordijn.

Maak tenslotte het rolgordijn los van de rail. Als je deze instructies precies volgt, zullen er geen lange snoeren hangen. Ga bij het ophangen van de gordijnen in omgekeerde volgorde te werk. Bevestig de gordijnen, bevestig de draden aan de rail of rijg ze vast. Plaats ten slotte de stangen of gewichten terug op hun plaats.

Hoe de rolgordijnen voorzichtig te wassen

U hebt nu ontrafelde stoffen panelen waarin de koorden stevig zijn verankerd of waaruit u ze hebt verwijderd. Het is dus niet mogelijk dat er iets in de war raakt of in de knoop raakt. Als u de rolgordijnen voor de eerste keer wast, bestaat de kans op krimpen. Natuurlijk materiaal krimpt tot drie procent, polyester kan tot anderhalf procent krimpen. Je kunt dit niet helemaal voorkomen. Zacht wassen en lage wastemperaturen verminderen het krimpen van stoffen. Was daarom nooit op hogere temperaturen.

Gebruik altijd wasmiddelen voor gordijnen. Deze zijn ontworpen door toevoegingen op de speciale kenmerken van gordijnen. U kunt twee verschillende wasmiddelen en een speciale spoeling krijgen van binnenhuisarchitecten. Wasmiddelen voor witte gordijnen bevatten bleekmiddel, optische witmakers en stoffen die de stof beschermen tegen UV-licht. U mag gekleurde stoffen niet met deze middelen wassen, omdat zij door het wassen zouden verbleken. Gebruik daarom een product voor gekleurde gordijnen en decoratieve stoffen voor gekleurde vouwgordijnen. In geval van nood kunt u ook een mild afwasmiddel gebruiken waaraan u vier pakjes bakpoeder toevoegt. Het poeder versterkt de waskracht, maar heeft geen blekend effect. Met een onderhouds spoeling verzegelt u het oppervlak, uw rolgordijn is beschermd tegen UV-licht en nicotine. Vuil dringt niet diep in de vezels door. Wasverzachter of stijfsel is niet geschikt voor vouwgordijnen. De laatste maakt de stof te stijf, de spoeling laat een film achter die het vuil doet toenemen. Zetmeel, gordijn spoeling en wasverzachter zijn gebaseerd op zeer verschillende formules.

De zachtste methode is handen wassen. Laat lauw water in een teil lopen en voeg afwasmiddel toe. De dosering is afhankelijk van het afwasmiddel en de hardheid van het water. Laat het vouwgordijn in het water glijden zonder de stof te kreuken of te knellen. Haal hem een paar keer uit het water en zet hem weer terug. Als de jaloezieën erg vuil zijn, laat ze dan een nacht weken. Laat het vuile water weglopen en spoel de stof met schoon water tot er geen vuil water meer uitloopt. Wacht even om het water te laten uitlekken voordat u het rolgordijn over een lijn hangt om te drogen. Gordijnen van synthetische vezels hebben de neiging te vergelen in de zon, natuurlijke vezels verbleken onder UV-licht. De zon is dus nuttig voor witte natuurlijke stoffen, zoals linnen gordijnen. Alle andere stoffen mogen nooit in de zon worden gedroogd. Hang het rolgordijn aan het raam terwijl het nog licht vochtig is, dit bespaart u strijkwerk.

Als u de rolgordijnen in de wasmachine wilt wassen, gebruik dan een groot wasnet. Wassen in een zacht programma, beter in een programma voor gordijnen. Als het rolgordijn erg vuil is, was het dan met een voorwas of twee keer. Verhoog de temperatuur in geen geval. De genoemde producten zijn ook geschikt voor de wasmachine. Ze schuimen echter meer dan normale detergenten. Gebruik ze spaarzaam. Het kan gebeuren dat er schuim ontsnapt uit het wasmiddelbakje van uw machine. Als dit gebeurt, stopt u het programma enkele minuten totdat het schuim is teruggetrokken.

Maatregelen om de hoeveelheid benodigde zorg te verminderen

Het demonteren en opnieuw monteren van vouwgordijnen is vrij tijdrovend, vooral als u gordijnen heeft waarvan u de koorden na het wassen moeizaam opnieuw moet rijgen. Neem een haaknaald of een knoophaak om te helpen, zo is het gemakkelijker.

Niet roken in kamers met vouwgordijnen. Sigarettenrook blijft aan de gordijnen plakken. De afzettingen kunnen alleen door wassen worden verwijderd. In een rookvrije kamer is het voldoende om de gordijnen één keer per jaar te wassen; als u een zware roker bent, is wassen na twee maanden noodzakelijk. U kunt zich een hoop werk besparen als u op het balkon of in de tuin gaat roken.

Als het rolgordijn niet wordt blootgesteld aan rook, stoom (badkamer) of vettige dampen (keuken), zal er alleen los stof aan blijven kleven. Laat hem één keer per maand helemaal zakken en stofzuig de stof. Sommige toestellen hebben een zuigkrachtregelaar op het handvat. Zo wordt voorkomen dat gordijnen in de zuigslang worden gezogen.

Soms komen gordijnen vast te zitten in het raam en krijgen ze vegen olie. Deze kunnen uit het gordijn dat aan het raam hangt worden gewassen met wat galzeep en een natte spons. Voor afzonderlijke vlekken hoeft u het rolgordijn niet helemaal te wassen.

Als u niet zeker weet hoe u uw jaloezieën uit elkaar moet halen, laat het wassen dan over aan een vakman. Binnenhuisarchitecten en decoratiewinkels bieden gewoonlijk een wasservice aan. Kijk goed hoe dit de rollo afneemt, dan regel je het in de toekomst ook alleen. Het wassen van de vouwgordijnen zelf is eenvoudig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *