Mieren bestrijden in de tuin

Aan het begin van de lente wanneer de grond lekker begint op te warmen komen ook de mieren weer tevoorschijn. Ze komen uit elk hoekje en elke spleet tevoorschijn en gaan opzoek naar voedsel. Zonder zorgen lopen zij over het gazon rondom het mierennest.

Waar bevinden de mieren zich?
Wanneer het eindelijk iets warmer begint te worden lijken de mieren in het gazon en in de tuin opeens tot leven te komen. Wanneer de eerste mieren tevoorschijn komen zullen zij direct beginnen met het maken van een nest. De belangrijkste bezigheid van de mieren is de zoektocht naar voedsel. De mieren hebben een voorkeur voor zoetigheid en zullen hier snel op af komen. Mieren kun je dan ook bijna altijd vinden bij achtergebleven etenswaren.

Waarom wandelen de mieren in de tuin en in het huis?
Zoals eerder beschreven komen de mieren op zoetigheid af. Wanneer het mooi weer wordt worden deuren en ramen opengezet en daarnaast wordt er ook vaker in de buitenlucht gegeten. De kans is dan ook erg groot dat er etensresten en andere lekkernijen op de grond belanden. De kleinste stukjes kunnen al als voedselbron dienen voor mieren.

Bestrijding
Het is bijna niet mogelijk om de mieren volledig uit de tuin te verbannen. Dit is eigenlijk ook niet nodig omdat mieren vrij nuttige diertjes zijn die naar etensresten ook plantenresten opruimen. Om mieren toch grotendeels uit de tuin te houden kunnen er verschillende plantensoorten geplaatst worden zoals: goudsbloem, kruizemunt, tomaten, afrikaantjes, rozemarijn en boerwormkruid. Mieren hebben vaak een afkeer voor de geuren van deze planten. Bladeren van deze planten kunnen dan ook op het mierennest gelegd worden. Door de afkeer voor deze planten zullen de mieren vaak na enige tijd het nest verlaten.

Er zijn veel gifvrije middelen die gebruikt kunnen worden voor het bestrijden van mieren. Deze gifvrije middel zijn vaak een mengsel van knoflook en ui. Door de geur van dit mengsel raken de mieren gedesoriënteerd, waardoor zij de weg naar het mierennest moeilijk kunnen terug vinden. Zij zullen niet meer in staat zijn om voedsel naar het nest te brengen. Dit resulteert in het uitsterven van het mierennest. Het gifvrije middel kun je gemakkelijk zelf maken, bestaand uit een aftreksel van knoflook en uien. Daarnaast kan er ook knoflookpoeder, rode peper, eierschalen of kruidnagel gebruikt worden. Een andere milieuvriendelijke manier is het plaatsen van een bloempot gevuld met grond op het mierennest. De mieren zullen een nest in deze pot creëren, dit zal ongeveer twee weken duren. De pot kun je vervolgens weggooien.

Bron: Tuinengras.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *