Hoe zorg ik voor een nette afrastering van mijn tuin?

Iedereen heeft een ander motief om de tuin af te rasteren. Soms hebben mensen een sterke behoefte aan volledige privacy. Soms willen mensen er zeker van zijn dat de kinderen er niet vandoor gaan tijdens het buitenspelen. En soms zijn mensen helemaal klaar met bepaalde vormen van ongedierte en willen ze deze koste wat het kost buiten de tuin houden. Wat jouw situatie of motief dan ook mag zijn, de juiste afrastering kiezen is van groot belang. Bouw je een muur? Hang je wat gaas op? Zet je een schutting neer? In dit artikel staat de nodige informatie om de juiste keuze te kunnen maken voor jouw tuin!

Tuingaas

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. En waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? De meest gebruikte afrastering voor de tuin, en tevens de oudste, is tuingaas. De reden zit hem waarschijnlijk in twee dingen: prijs en eenvoud. Het enige wat je nodig hebt is een paar rollen groen gaas, wat cement, tuinpalen, en natuurlijk een tuin. Plaats de palen in de grond, bevestig het gaas, en klaar is kees! De uitstraling is wellicht wat minder, maar functioneel is het zéker!

Hekwerken

Voor de mensen die toch struikelen over het uiterlijk van tuingaas is het wellicht verstandig om te kijken naar hekwerken. Ze zijn er in alle vormen en maten waardoor je ze voor meer doeleinden kunt gebruiken. Zo dient een hekwerk als stevige afrastering met een natuurlijke ‘look’, én geeft het de mogelijkheid de (voor)tuin een volledig nieuwe uitstraling te geven. Een hekwerk dient namelijk ook makkelijk als scheiding van de oprit met de tuin, een grens tussen tuin en bloemenperk, of een afgezet stukje moestuin. Met een hekwerk is het allemaal mogelijk.

Natuurlijke schutting

Als je al op een afgelegen plek woont is het vaak niet eens nodig om een grote schutting rondom het hele terrein te plaatsen. Het kan zijn voordelen hebben, maar écht nodig is het dan vaak niet. In deze gevallen is het voor groen-liefhebbers een goede keuze om te gaan voor een natuurlijke schutting. Dit is eigenlijk een schutting gemaakt van bosjes, planten, bomen, enzovoort. Denk er wel aan dat de zomer en de winter een sterke invloed gaan hebben op de natuurlijke afrastering. In de winter groeit er bijna niks. Maar in de zomer wanneer iedereen weer lekker de tuin in gaat staat jouw tuin, inclusief afrastering, in volle bloei! Zo heb je tóch de nodige privacy voor wanneer mensen vlak langs je tuin fietsen of wandelen.

Houten Pallets

De laatste jaren wordt er ook ontzettend veel gewerkt met pallets; Loungebanken, moestuinen, tuinkasten, noem het allemaal maar op! Het is dus geen verrassing dat ze ook gebruikt kunnen worden voor het afrasteren van je tuin, en dit is dan ook een zeer populaire keuze. De aanschaf is ontzettend goedkoop. Echter, voordat je een mooie afgewerkte afrastering hebt ben je wel wat uurtjes verder. Het is een hoop werk. Maar als die eenmaal staat heb je een prachtige schutting waar je, voor een hele lange tijd, ontzettend trots op mag zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *