Fuchsia

Soorten Fuchsia’s
Er zijn veel verschillende soorten Fuchsia’s. De grofste scheiding in deze soorten is die tussen de winterharde- en niet winterharde Fuchsia’s.

Winterharde Fuchsia’s kunnen dus gewoon buiten overwinteren. In een strenge winter zullen ze bovengronds afsterven, maar in het voorjaar lopen ze gewoon weer uit.

Niet-winterharde Fuchsia’s moeten aan het einde van het seizoen goed verzorgd de winterberging in. Daar komen ze pas weer uit als de kans op nachtvorst volledig verdwenen is.

De beste standplaats
De beste standplaats is afhankelijk van de soort Fuchsia waar we mee te maken hebben. De meeste winterharde Fuchsia’s staan het liefst op een plekje in de volle zon. Niet-winterharde Fuchsia’s geven de voorkeur aan een plek in de halfschaduw. Vermijd in ieder geval de felle middagzon. Ochtend- of avondzon is wel goed.

Water geven
De Fuchsia houdt van veel water. Zeker in de zomer is het raadzaam om elke dag water te geven. Ook tijdens regenachtige periodes moet de grond regelmatig gecontroleerd worden. De vaak bossige struiken verhinderen namelijk dat het regenwater de grond in de pot kan bereiken.

Verplanten
Als de potkluit helemaal doorworteld is, dan is het tijd om de Fuchsia in een grotere pot te planten. Plant bij voorkeur in een plastic pot. Plastic potten absorberen het water niet zoals terracottapotten dat wel doen. Hierdoor blijft de grond in de pot vochtiger en komt het water geheel ten goede aan de plant.

Als u liever geen plastic potten op uw terras heeft staan, dan kunnen de Fuchsia’s ook met plastic pot in een overpot naar eigen smaak geplaatst worden.

In de betere tuincentra zijn zakken met speciale Fuchsiagrond verkrijgbaar.

Bemesten
Ook Fuchsiamest is kant-en-klaar bij de tuincentra te koop. Maar u kunt ook zelf speciale bemesting geven, die dan bovendien meer toegespitst kan zijn op de behoefte van dan moment. Zo hebben Fuchsia’s in het voorjaar veel stikstof nodig en in het najaar veel kalium. Voor de wortel- en knopvorming kan in het hoogseizoen 1x per maand extra fosfor worden gegeven.

Vanaf oktober is bemesten niet meer nodig.

Overwinteren
De niet-winterharde Fuchsia’s moeten aan het einde van de herfst naar binnen.

Bij planten in pot moet gedurende de hele winter de grond gecontroleerd worden op uitdrogen. Geef zo nodig toch wat water.

Fuchsia’s op stam hebben iets meer behoefte aan water. Af en toe de broeskop op de kroontjes zorgt ervoor dat ze niet uitdrogen.

De planten kunnen ook opgekuild worden. Hiervoor moeten ze helemaal teruggesnoeid worden, alle bladeren moeten worden verwijderd en de hele wortelkluit moet ontdaan worden van grond. Maak een kuil van ongeveer 60 cm. diep. Vul deze met een laag turfmolm en plaats daar de Fuchsia’s op en dek dit af met een laag turfmolm. De kuil vervolgens afsluiten met planken. Hierover weer wat turfmolm of een laag bladeren en als laatste afdekken met zand.