Tuinhuis

Tuinhuis
Wie er over denkt om een tuinhuis in zijn of haar tuin te plaatsen, moet vooraf een aantal zaken goed op een rij zetten. Denk hierbij aan de volgende punten:

–      de functie

–     de locatie

–      de afmetingen

–      de stijl en het materiaal

–      het beschikbare budget

De functie van het tuinhuis
Als het tuinhuis gebruikt gaat worden voor opslag van gereedschap en/of tuinmeubilair, dan kan volstaan worden met een eenvoudig basismodel. In principe zijn dan ramen niet eens nodig.

Als u ook in het tuinhuis wilt verblijven (bv. gebruiken als relaxruimte of atelier), dan is enige ruimte wel gewenst. Ook daglicht toetreding is dan belangrijk. Zorg ervoor dat er voldoende licht in het tuinhuis kan komen. Eventueel is de aanwezigheid van electra dan ook wel erg handig.

Tegenwoordig worden tuinhuisjes vaak uitgebreid met een overkapping of een veranda. Een overkapping kan gebruikt worden voor de opslag van openhaardhout. Maar een beetje ruime overkapping biedt al snel een heerlijke zitplek. Een veranda aan het tuinhuis vergroot het buitenleven enorm. Een dergelijke zitplek geeft beschutting en zorgt ervoor dat men al snel buiten kan zitten.

De locatie van het tuinhuis
Een tuinhuis wordt over het algemeen aan de buitenrand van een tuin geplaatst. Zo neemt het ruimtelijk gezien de minste oppervlakte in. Het is wel altijd belangrijk dat het tuinhuis goed bereikbaar is. Als er bijvoorbeeld fietsen in geplaatst moeten gaan worden, dan moet daar met de breedte van het pad rekening mee worden gehouden. Men moet makkelijk met de fiets aan de hand het tuinhuis kunnen bereiken.

Als het tuinhuis als verblijfsruimte wordt gebruikt is het prettig als de zon door de ramen naar binnen kan vallen. Dit maakt het prettig om er te verblijven, maar het zorgt er bovendien voor dat het in het tuinhuis niet al te vochtig wordt.

De afmetingen van het tuinhuis
De afmetingen van het tuinhuis hangen nauw samen met de functie én de beschikbare ruimte in de tuin. Denk ook hier vooraf goed over na. Het zou zonde zijn als na plaatsing en in ingebruikname zou blijken dat er onvoldoende ruimte aanwezig is.

De stijl en het materiaal van het tuinhuis
Het assortiment tuinhuizen heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Van heel basic tot zeer luxe. Van romantisch tot modern. Het is er allemaal. U kunt het tuinhuis kiezen dat past bij uw persoonlijke smaak én bij de stijl van uw tuin.

Houten tuinhuizen kunnen desgewenst in alle kleuren gebeitst worden.

Het beschikbare budget voor een tuinhuis
Alle bovenstaande punten kunt u naar hartenlust invullen. Maar het beschikbare budget is misschien wel het allerbelangrijkste. De kosten voor de aanschaf van een tuinhuis kunnen enigszins gedrukt worden door het tuinhuis zelf te plaatsen en te monteren. Ook het zelf vervaardigen van een overkapping of veranda aan het tuinhuis haalt de kosten aanzienlijk omlaag.