Biologische volkstuin

Biologische volkstuin
Biologisch tuinieren is een bewuste keuze. Deze keuze houdt in dat men op een natuurlijke wijze het biologische evenwicht in de tuin in stand wil houden. Een bewuste keuze dus om géén chemische middelen te gebruiken ter bestrijding van zieken, plagen en/of ongedierte. Maar ook het vermijden van kunstmest hoort daarbij.

Met de inrichting van de tuin moet je hier al direct rekening mee gaan houden. Door een bewuste keuze bij de aanplanten van bomen, struiken en planten kunnen vlinders naar de tuin gelokt worden en slakken juist weer weggehouden worden. Ook door de juiste combinatie van planten die bij elkaar in de buurt worden gezet, is al veel overlast te vermijden. Goed en regelmatig onderhoud is ook heel belangrijk. Door zelfgemaakte compost over de tuin te verspreiden wordt bovendien een goede en gezonde basis gecreëerd voor de planten.

Mocht men toch onverhoopt wel last krijgen van bepaalde plagen, dan zijn er ook veel milieuvriendelijke methodes die effectief toegepast kunnen worden.

Mollen
Als er een molshoop en/of mollengang in de tuin wordt gesignaleerd, gaan meestal alle alarmbellen rinkelen. Maar de mol is een erg nuttig dier. Het zijn insecteneters, die zich voornamelijk tegoed doen aan de larven, poppen of rupsen die in of net boven de grond leven. Hierdoor hebben ze een belangrijke functie in het op een natuurlijke manier bestrijden van insectenplagen. Een mol in de border of in het gras is lastig, maar niet schadelijk. In de border wel altijd even controleren of er geen planten “losstaan”. De mol wordt pas lastig als er gangen gegraven worden in de zaaibedden. Dan is eventueel ingrijpen onvermijdelijk.

Brandnetelgier
Brandnetelgier kan zelf gemaakt worden, is dus helemaal gratis en geeft veel goede resultaten. Het verspreiden van brandnetelgier over de tuin bevordert het bodemleven en daarmee ook de (gezonde) groei van de planten. Bovendien kan het bladluizen en andere, voor de planten schadelijke, insecten voorkomen. Door het gebruik van brandnetelgier worden de planten gezonder en sterker, waardoor ze minder vatbaar zijn voor ziektes, schimmels en insectenplagen.

Compost
De beste meststof voor uw tuin is eigengemaakte compost. Hiermee maakt u de kringloop rond. Het eigen tuin- en keukenafval kan op de composthoop, waar het verteerd tot heel gezonde compost. Hiermee heeft u uw eigen biologische-organische meststof gemaakt. Door het verspreiden van de compost over de tuin, brengt u de voedingsstoffen weer terug in de grond.

De beste plek voor een composthoop is een zonnige plaats. Daar zal het verteren van de plantenresten het snelst gaan. Bouw de mesthoop op uit verschillende soorten afval, die steeds afgewisseld worden. Vermijd hierbij grote plakken grasmaaisel.

Voor ongeduldige tuinierders zijn er speciale compostversnellers in de handel. Door het toepassen van dit middel is het mogelijk om in acht weken uw eigen compost te hebben.