De laurierfamilie

De “Laurus Nobilis” is de laurierboom, die we regelmatig in de Nederlandse tuin tegenkomen. Het blad van de laurier is ovaalvormig en ongeveer 5 cm lang. In gedroogde conditie, kan dit blad toegevoegd worden aan stoofpotten en soepen. Het blad kan niet worden gegeten. Het blijft hard en stug, ook nadat het lang is verhit.

Laurierdrop
Laurierdrop wordt ook van de blaadjes geproduceerd. Het is een ongezoet drop wat antiseptische eigenschappen bezit. Kan worden gebruikt bij keelpijn en aften in de mond. Ook heeft laurier opwekkende kenmerken. Een depressief persoon kan na het eten van deze drop, weer helemaal opfleuren.

Muizen
Onder een laurierboom zal een muis niet snel een nest bouwen. Dit ongedierte heeft een hekel aan laurier en komen dan ook niet in de buurt van deze boom. Muizen vinden de geur onaangenaam en gaan er voor op de loop. Strooi laurierblaadjes op plekken waar muizenkeutels liggen en de muizen zullen verdwijnen.

Laurier kopen
Wil je een wintergroene haag, schaf dan een laurierhaag aan, zoals de Prunus laurocerasus Rotundifolia. Laurierbomen kunnen goed tegen vorst en blijven mooi vol in het groene blad. Een laurier groeit snel, zodat je binnen een paar jaar een volwassen, hoge haag hebt. De planten groeien 40 tot 50 centimeter per jaar. Schaf je deze haagplanten aan met een hoogte van 70 à 80 cm, dan kun je na een jaar al privé in je tuin zitten.

Bloei van de laurier
De meeste lauriersoorten bloeien in de maand mei en geven prachtige, geurende, witte bloesem. Een volle laurierhaag is in het voorjaar een lust voor het oog. De bes-kleur bij deze planten kan variëren van blauw tot paars. Deze haag is dus extra aantrekkelijk omdat deze in het voorjaar bloeit, het najaar bessen geeft en in de winter groen blijft.

Laurier aanplanten
Laurierplanten kunnen tussen oktober en april gekocht worden. Als het niet vriest, kan de haag gepoot worden. Wel direct water geven, omdat regen slecht bij het wortelgestel komt. Het regenwater druipt van het blad en komt naast de plant terecht. Dus ook in het najaar goed water blijven geven.

Tips aanplanten haag
Om op een goede manier een volle haag te krijgen, zijn een aantal tips handig om toe te passen.

Hulplijn
Span met een touwtje een hulplijn. Deze moet kaarsrecht lopen. Denk aan erfafscheidingen.

Geul graven
Een geul graven langs de hulplijn. Deze moet 30 centimeter breed worden. De aarde aan weerszijden van de geul deponeren.

Compost
Maak onder in de geul de aarde flink los en vermeng deze met goede compost. De grond mag maar voor éénderde uit compost bestaan, anders verbranden de wortels. Meng nóóit mestkorrels door de aarde. Dit kan funest zijn voor het wortelgestel.

Juiste afstand
Leg of zet de planten in juiste afstand van elkaar in de geul. Ligt alles op zijn plek, ga dan (samen met een hulpje), de aarde rondom de planten aanbrengen. Als één persoon de planten vasthoud kan de ander de aarde rond de planten werken.

Water
Duw de aarde lichtjes aan zodat de planten stevig staan en geef direct water. Dat water geven zal nog een aantal keren moeten worden herhaald.

Snoei
Laurier zal twee keer per jaar moeten worden gesnoeid. Op die manier blijven de planten in conditie en gezond. Zo wordt de haag ook niet al te hoog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *