Prachtige verlichting voor de tuin

Van een mooie tuin geniet je altijd: ’s ochtends wanneer de zon opkomt, tijdens de middag wanneer het lekker warm is en ook tijdens de laatste zonnestralen. Zelfs in het donker kan je van jouw tuin genieten. Maar dan heb je wel tuinverlichting nodig.
Zo verlicht je jouw tuin
Tuinverlichting hoeft zich niet te beperken tot een paar spots op een paal. Er zijn veel meer mogelijkheden. Voor elke verlichtingsnood is er een passend armatuur. Zoals:

  • Grondspots
  • Tuinpalen
  • Spots op een pin
  • Lantaarnpalen
  • Wandlampen
  • Plafondlampen

Onderwaterverlichting vormt een aparte groep. Deze lampen hebben een speciale waterdichte behuizing, zodat ze geen kortsluiting veroorzaken in je zwembad of vijver.

IP-waarde

De IP-waarde is hetgeen tuinverlichting onderscheidt van binnenhuisverlichting. IP staat voor ‘internal protection’. Dit cijfer geeft weer hoe goed een armatuur beschermd is tegen vaste deeltjes (stof) en water. Zwembadverlichting heeft bijvoorbeeld een IP68. Je controleert dus best dit cijfer voordat je tuinverlichting koopt.

Toepassingen

Tuinverlichting heeft verschillende toepassingen: als sfeerverlichting of als accentverlichting.

  • Sfeerverlichting is diffuus licht – een zachte gloed zonder harde schaduwen. Men gebruikt dit vaak om een gevel op een subtiele manier te verlichten.
  • Accentverlichting wordt gebruikt om iets in de verf te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een grondspot die een kunstwerk of een boom verlicht.

Welk type armatuur je nodig hebt, is dus afhankelijk van hetgeen je wil bereiken. Vermijd ook een overbelichting van de tuin. Het is beter om een beperkt aantal lampen te installeren dan jouw volledige tuin vol te zetten met spots.

Denk tijdig na over je tuinverlichting

Verlichting is nu eenmaal niet mogelijk zonder elektriciteit. Alle armaturen hebben dus een kabel nodig. Daarom is het een goed idee om voor de aanplanting van de tuin al rekening te houden met de verlichting. Op deze manier kan je alle kabels netjes wegwerken.

Vergeet niet om een plannetje te maken van alle kabels. Dan weet je exact waar ze zitten, en voorkom je beschadigingen door een verkeerde spadesteek.

Dynamische tuinverlichting

Tegenwoordig zijn er heel veel tuinlampen met led. Die verbruiken amper elektriciteit en mogen dus gerust de hele nacht blijven branden. Toch kan je jouw tuinverlichting een dynamisch karakter geven door middel van een bewegingsmelder. Zo gaat de verlichting enkel aan wanneer er iemand passeert. Of koppel alles aan een timer die de lampen dooft na een bepaald uur. Op deze manier bespaar je energie.

Bron: https://www.dmlights.nl/buitenverlichting