Wat is een natuurlijke speeltuin?

Een natuurlijke speeltuin is een speelplek waar kinderen kunnen spelen in een natuurlijke omgeving. Dit houdt in dat kinderen de natuur op een leuke manier kunnen ontdekken. Zo kan er bijvoorbeeld in een natuurlijke speeltuin een boomstronk liggen, waar kinderen op kunnen spelen. Maar ook speeltoestellen die geproduceerd zijn met natuurlijke materialen. Zoals bijvoorbeeld een houten kinderspeelhuisje of een houten goal. Dit soort toestellen zorgen ervoor dat de speelplaats op een duurzame manier wordt ingericht.

Waarom natuurlijk spelen?

Natuurlijk spelen is niet alleen erg belangrijk voor het milieu, omdat er gebruik wordt gemaakt van duurzame toestellen. Maar het is ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Een kind houdt ervan om buiten te spelen en hoe ouder je wordt hoe meer je wilt ontdekken. In een natuurlijke speeltuin kan je steeds nieuwe dingen blijven ontdekken. Zo leer je om te gaan met beestjes en zo leer je om te gaan met vallen in het gras etc. .

Laat de kinderen kiezen

Zoals hierboven al is aangegeven houden kinderen van experimenteren. Dit kan op heel veel verschillende manieren worden ingevuld. Zo kunnen kinderen experimenteren met de natuur, maar natuurlijk ook met verschillende spelletjes. Kinderen weten wat ze willen en zeggen vaak ook wat ze willen. Hier kan je dus goed op inspelen bij het ontwerp van een natuurlijk speeltuin. Let er wel op dat kinderen ook verschillende meningen kunnen hebben, dus het moet niet te specifiek worden. Maar algemene dingen zoals schommels, glijbanen, klimtoestellen etc. Dat zijn toestellen die elk kind over het algemeen leuk vindt. Zorg er dan wel voor dat deze toestellen uit duurzame en milieuvriendelijke materialen bestaan. Dit is ook erg belangrijk voor de uitstraling van de speeltuin.

Spelen in de natuur is gezond

Spelen in de natuur is ook niet alleen heel leuk, maar het is ook heel gezond. Kinderen zijn actiever bezig en dit zorgt dus voor genoeg beweging. Dit is helemaal belangrijk omdat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen de laatste jaren steeds minder vaak buiten komen. En met natuurlijk spelen krijgen kinderen weer de kans om lekker buiten te spelen en weer avonturen te beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *