Houten schutting uitzoeken: waar kan je uit kiezen?

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Weet je niet welke houten schutting je moet kiezen, wat de prijsverschillen zijn en welke schuttingen onderhoudsvrij zijn? Wij hebben het voor je uitgezocht en leggen het je kort en duidelijk uit in deze blog. Zo weet jij precies wat de mogelijkheden zijn en ook waar je juist niet voor wil kiezen. Makkelijk, toch?

Houten schuttingen

Houten schutting zijn verreweg de populairste schuttingen. De meeste houtsoorten zijn erg bewerkelijk en daardoor perfect als schutting hout. Je zaagt de planken zo op maat en de lichtere houtsoorten kan je goed beitsen of lakken. Let er wel op dat wanneer je eenmaal begint aan beitsen of lakken, je dit én schuren elk jaar tot elke twee jaar opnieuw kan doen als je wil dat het er mooi uit blijft zien.

Wanneer je de schutting niet lakt of beitst, is een houten schutting zo goed als onderhoudsvrij. Voor een langere levensduur maak je de schutting wel elk jaar vrij van groene aanslag.

Houten schuttingen worden in alle soorten en maten geleverd. Zo zijn er kant-en-klare panelen die je aan elkaar bevestigd, handig voor de mensen die een schutting zelf willen plaatsen. Je kunt ook kiezen voor een houten schutting met dunne lamellen. Dit zijn smalle latjes die over de breedte van de schutting worden bevestigd.

Een schutting met horizontale kan een kleine tuin optisch langer doen lijken, in tegenstelling tot een schutting met verticale planken. Schuttingen met verticale planken zijn iets moderner en strakker.

Wanneer je een schutting maakt, kan je ervoor kiezen om de planken strak tegen elkaar te plaatsen voor een strakke, moderne look. Je kunt er ook voor kiezen om de planken van de voor- en achterkant elkaar te laten overlappen, dit is een wat traditionelere houten schutting.

Een houten schutting kan je zo duur maken als je zelf wil. Een schutting van hardhout kost gemiddeld tussen de €100 en €200 per gestrekte meter.

Hout beton schuttingen

Vind jij de look en charme van een houten schutting mooi, maar ben je op zoek naar een robuustere schutting? Dan kan een hout beton schutting best wel eens wat voor jou zijn. Een hout beton schutting heeft steunpalen en een onderstel van beton. Tussen de steunpalen zitten houten panelen. Het betonnen onderstel kan verschillende hoogtes, van een kort onderstel tot bijna de helft van de totale schuttinghoogte.

Een hout beton schutting is meestal wel iets prijziger dan een standaard houten schutting. Qua onderhoud verschillen de twee niet veel. Wanneer je kiest voor een groot stuk beton, heb je logischerwijs minder onderhoud dan wanneer het onderstel slechts 10cm hoog is.

Wetgeving schuttingen

Je mag niet zomaar een schutting neerzetten. Er zijn namelijk wetten opgesteld waar schuttingen aan moeten voldoen. Zo mag een hek naast en achter het huis maximaal twee meter hoog zijn, en een hek voor het huis mag maximaal één meter hoog zijn. Wanneer je kiest voor een heg als erfafscheiding, zit hier geen maximale hoogte aan. Dit zijn de algemene regels die gelden in Nederland, maar sommige gemeentes hebben nog eigen regels met betrekking tot schuttingen en erfgrenzen.

Hulp nodig?

Kan je nog steeds niet kiezen? Geen probleem. Er zijn genoeg experts, zoals de vakmensen van https://rvg-schuttingen.nl/, die je graag adviseren over de mogelijkheden en prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *