Nieuwe tuin aanleggen of renoveren? Wat kies jij?

Als je tuin niet meer naar je zin is, heb je de keuze om een geheel nieuwe tuin aan te leggen of om je tuin gedeeltelijk te renoveren. Maar wat is nou de juiste keuze in welke situatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen de aanleg van een nieuwe tuin en het renoveren van je bestaande tuin? In dit artikel ontdek je het allemaal.

Wanneer is de aanleg van een nieuwe tuin de juiste keuze?

Een tuin laten aanleggen is een goede keuze als meer dan twee derde van de tuin niet meer aan je wensen voldoet. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als het terras is verzakt, de beplanting niet meer naar wens is en de schutting nodig vervangen moet worden.

Bij de aanleg van een nieuwe tuin raden we je altijd aan om een tuinontwerp te laten maken. In een tuinontwerp wordt de gehele tuin opnieuw uitgewerkt. Dat gebeurt meestal in een 3D programma zodat je een virtuele wandeling door jouw nieuwe tuin kunt maken en kunt ervaren of alles naar wens is.

Bij de aanleg van een nieuwe tuin raden we je aan om op tijd offertes aan te vragen. Hoveniersbedrijven zitten in de maanden van het tuinseizoen vaak tjokvol, waardoor je te maken krijgt met lange wachttijden. Dan loop je dus precies het tuinseizoen mis of in ieder geval voor een groot gedeelte voordat je nieuwe tuin af is.

Wanneer is het renoveren van de tuin een goed idee?

Eigenlijk in alle situaties waarin de aanleg van een nieuwe tuin niet per se nodig is. Dus als er bepaalde gedeeltes van je tuin niet meer naar je zin zijn. Dat kan bijvoorbeeld de beplanting zijn, of een verzakte schutting. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de aanleg van een afvoer voor regenwater in combinatie met het vervangen van de beplanting.

Bij het renoveren van de tuin wordt er in de meeste gevallen geen tuinontwerp gemaakt, waardoor je niet alleen flink op de arbeidskosten bespaard, maar ook op het tuinontwerp.

Voor het renoveren van een tuin heb je vaak te maken met veel kortere wachttijden dan voor de aanleg van een compleet nieuwe tuin. Tuinrenovatie gaat doorgaans dus ook een stuk sneller.

Kosten van een nieuwe tuin versus kosten voor tuinrenovatie

Voor de kosten van een nieuwe tuin kun je in de meeste gevallen rekeninghouden met een vanafprijs van € 10.000,-. Voor tuinrenovatie kun je al onder de € 1.000,- klaar zijn. Bij uitgebreidere renovatieklussen kunnen de kosten oplopen tot enkele duizenden euro’s, maar dat is het dan ook wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *