Wintertuin

In de winter is duidelijk te zien of een tuin goed is ontworpen. Een tuin met nagenoeg alleen vaste planten, zal in de winter een saaie en kale indruk geven. Maar als er voldoende structuur is aangebracht d.m.v. wintergroene vaste planten en struiken, dan is er ook in de winter nog volop te genieten van een mooie tuin.

Hamamelis

Tuin winterklaar maken

De tijd dat we met een schone en opgeruimde tuin de winter ingingen, ligt gelukkig ver achter ons. Bij de meeste tuinbezitters is wel bekend dat deze opruimwoede helemaal niet nodig is en soms zelfs meer schade aanricht dan goed doet voor de tuin. Afgeknipte vaste planten zijn immers kwetsbaarder voor vocht en vorst. Afgevallen bladeren bieden extra bescherming aan de grond, waardoor deze minder zal uitdrogen.

Ga bij het opruimen vooral op gevoel te werk. En kijk daarbij kritisch naar wat u zelf mooi of lelijk vindt. Laat zoveel mogelijk staan, tenzij het echt lelijk is. De afgestorven bladeren van de Hosta’s zijn al snel erg lelijk en kunnen zonder schade voor de plant worden afgeknipt. Maak de border niet te schoon. Het afgevallen blad tussen de planten en struiken geeft bescherming aan de grond. Bovendien zullen allerlei torretjes dit afval omzetten naar compost, waardoor uw grond op natuurlijke wijze wordt verbeterd. Haal wel het afgevallen blad van het gazon, anders verzuurt de grasmat.

Wintersilhouet

Sneeuwklokje

Een wintertuin heeft nog veel te bieden. Als niet alles tot op de grond is afgeknipt, dan bieden de silhouetten van de (bovengronds) afgestorven vaste planten een heel mooi plaatje. Voor de vogels is het een prachtige “landingsplaats” op zoek naar voedsel. Op een mooie zonnige winterse dag komen deze dorre plantenresten prachtig uit. En bij rijp of sneeuw is uw tuin zo helemaal een plaatje. Sedum (Hemelsleutel), Hydrangea (Hortensia), Monarda (Bergamotplant) en grassen zijn voorbeelden van tuinplanten met een prachtig wintersilhouet.

Structuur in de tuin

Een tuin krijgt structuur door het aanbrengen van hagen en wintergroene struiken. Als in de winter de meeste planten zich terugtrekken onder de grond, zijn het juist deze struiken die de aanblik van de tuin bepalen. Wintergroene struiken zijn bijvoorbeeld Taxus (Venijnboom), Buxus (Palmboom) en Prunus (Laurier).

Struiken geven bovendien altijd structuur aan een tuin. Ook al zijn ze kaal. Een kale Hibiscus (Altheastruik) is met zijn zilverwitte takken prachtig om te zien. Helemaal mooi is Cornus alba “Siberica” (Kornoelje). Je wordt helemaal vrolijk bij de aanblik van de felrode takken.

Winterakoniet

Winterbloeiers

Ook in de wintertuin kunt u nog bloeiende tuinplanten tegenkomen. Er zijn volop planten die juist in deze periode bloemen produceren. Naast de bekende winterbloeiers als Galanthus (Sneeuwklokje) en Eranthis (Winterakoniet) zijn er ook bomen (Prunus x subhirtella (Sierkers) ), struiken (Viburnum tinus (Sneeuwbal) ) en vaste planten (Helleborus (Kerstroos) ). Dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Kortom er is voldoende aanbod aan winterbloeiers om ook de tuin in de winter voldoende kleur te geven.

Prunus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *