Vlindertuin

Een vlindertuin voor iedereen

Veel mensen houden van vlinders, het heeft iets vrolijks en lichtvoetigs. Zo nu en dan zien we in het seizoen wat vlinders voorbij komen. Maar je kunt je tuin ook zo inrichten dat de vlinders er specifiek op af komen. Hoe moet je dat doen?

Hoe komen de vlinders naar mijn tuin?

Een basisuitgangspunt is dat vlinders van de zonnewarmte houden en niet snel in de schaduw te vinden zijn. Let dus op dat je de planten zo plaatst dat er genoeg zonlicht bij kan komen. Dit geldt voor planten in de volle grond en voor potplanten. Dat neemt niet weg dat schaduwplaatsen in de tuin ook belangrijk zijn. Als de temperatuur teveel oploopt zal de vlinder ook de schaduw opzoeken. Als je dus  zon en schaduw kunt creëren is de kans groot dat deze vlinders ook in de tuin gehouden kunnen worden. Schaduw in de vorm van wat struiken is al voldoende.

Hoewel er erg veel planten zijn die geschikt zijn om vlinders aan te trekken, zullen ze niet allemaal in iedere tuin geplaatst kunnen worden. Laat je daarom goed voorlichten door de professional.

 
 
 
 
 
 

vlinderstruik

Welke planten trekken vlinders aan?

Zoals gezegd zijn er erg veel planten die vlinders aantrekken, hierbij enkele voorbeelden:

Klaversoorten (div.)    Brandnetelsoorten (div.)     Hulst

Vlinderstruik                  Judaspenning

Damastbloem                 Pinksterbloem

 Vlinders in de winter

pinksterbloem

 

Je kunt in je tuin ook plaatsen creëren waar de vlinder het prettig zal vinden om te overwinteren. Zo kun je speciale ‘rommelhoekjes’ maken door de stukken van een kapotte bloempot kris kras over elkaar te leggen, of door een bloempot omgekeerd te plaatsen met het kleine gat naar boven. Heb je wat hout over wat je in een hoekje legt, zodat de vlinders er tussen kunnen kruipen, dan kan dit ook een prima plaats zijn. Vlinders zijn niet veeleisend, maar het moet er donker en droog zijn.

Laat de beestjes met rust gedurende deze periode en ze komen vanzelf tevoorschijn als de temperatuur oploopt.

damastbloem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *