Tuinverlichting

Een tuin met een goed verlichtingsplan geeft ook in het donker nog een prachtige aanblik. Het verlengt het buitenleven en geeft ook vanuit huis nog een prachtig plaatje.

Wees kritisch bij het bepalen van het aantal verlichtingspunten. Te weinig tuinverlichting veroorzaakt misschien onnodige valpartijen. En te veel verlichting kan al snel overdadig overkomen en kost bovendien onnodige energie. Niet de hele tuin hoeft verlicht te worden. Er mag best een donker, spannend plekje overblijven.


Functionele tuinverlichting

Wie een verlichtingsplan gaat maken moet starten met het bepalen van de functionele tuinverlichting. Functionele verlichting bestaat uit de lichtpunten bij de paden, de deuren en het terras. Zijn er hoogteverschillen in de tuin aanwezig, dan is het belangrijk om ook die goed te verlichten.

Voor verlichting bij deuren zijn muurarmaturen het praktisch. Deze geven op die plaatsen het meeste en beste licht. Voor de verlichting van paden en terrassen kan ook gedacht worden aan lage armaturen of lichtpaaltjes. Deze stralen het licht uit naar de grond. Voor paden en terrassen kan dat voldoende verlichting zijn. Zeker voor paden hoeft geen fel licht aangebracht te worden. Hier gaat het slechts om oriƫntatieverlichting. Voor een terras kan dit anders zijn. Wordt het voornamelijk gebruikt om gezellig bij elkaar te zitten, dan kan sfeerverlichting volstaan. Maar als er ook een boek gelezen moet kunnen worden, dan moet er een ander type verlichting worden aangebracht.

Sfeer- en accentverlichting

Naast het aanbrengen van de functionele verlichting in de tuin, kan er ook nog gedacht worden aan speciale accentverlichting. Voor accentverlichting ga je op zoek naar een opvallende boom of plant, een beeld of een stilleven. Deze kunnen bijvoorbeeld door spotjes op de grond mooi worden aangelicht.

Een lange stenen muur kan sfeervol worden door er wandarmaturen op te plaatsen die hun lichtbundels zowel naar boven als naar onderen richten.

Het slingerende tuinpad langs de border, dat niet functioneel gebruikt wordt, maar alleen om lekker door de tuin te wandelen, kan voorzien worden van spotjes. Plaats hier en daar wat spotjes in de bestrating. Neem niet te veel verlichtingspunten. Het gaat er hier alleen maar om om de loop van het pad aan te geven.

Halogeenverlichting geeft een iets geler licht en brengt meer warmte in de tuin. Deze verlichting is zeer geschikt voor de romantische en natuurlijke tuin. Het witte licht van LED-lampen geven een tuin al snel een modernere uitstraling.

Schrikverlichting

Een andere categorie tuinverlichting is de zogenaamde schrikverlichting. Onder schrikverlichting vallen tuinlampen die beschikken over een sensor. Zodra er binnen het bereik van de sensor beweging waargenomen wordt, springt de lamp aan. Dit plotseling aanspringen van de verlichting veroorzaakt een schrikeffect. Het is bedoeld om ongewenste bezoekers af te schrikken. Veel muurarmaturen die gebruikt worden bij deuren zijn voorzien van een sensor.

Linkpartner worden? Bekijk deze pagina voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *