Tuinplan

Een nieuwe tuin  

Hoe moet u nieuwe tuin eruit gaan zien? Je kunt een nieuwe tuin zelf gaan ontwerpen, maar je kunt ook de hulp inroepen van een creatieve ontwerper of een tuinarchitect. Een goede voorbereiding is hoe dan ook het halve werk. Begin daarom met een goed doordacht tuinplan. Het maken van een tuinplan is een leuke bezigheid. Met behulp van de computer en deze site ontstaan de ideeën vanzelf.

Om te beginnen meet je het totale perceel op en teken dat op ruitjespapier. Vervolgens meet je het woonhuis op en teken je dat in het perceel. Teken ook de ramen en deuren van het woonhuis op het ruitjespapier. Geef aan op welke plaats de inrit is of bijvoorbeeld de poort. Geef ook aan op welke plaats en hoe laat de zon opkomt en weer verdwijnt.

Vervolgens maak je een wensenlijst. Denk aan terrassen, speelruimte, tuinhuisje, waterpartijen, beplanting, tuinhekwerk, verlichting en noem maar op. Bedenk je ook wat voor stijl en hoeveel privacy je wilt en of je veel tijd wil besteden aan het onderhouden van je tuin.Zodra je alle wensen op een rij hebt, pak je een nieuw stuk papier. Hierop teken je alle terrassen, vijvers, looppaden, struiken en wat je wensen dan ook zijn. Kleur deze naar wens in en knip uit.

Leg alle stukje naar wens in het tuinplattegrond van ruitjespapier schuif hier mee totdat je helemaal tevreden bent over de indeling. Hou hierbij rekening met het uitzicht vanuit het huis en de zon of juist schaduw. Ben je helemaal tevreden dan teken je  alle wensen definitief in het ontwerp, denk hierbij ook aan de leidingen voor bijvoorbeeld de beregening of de elektriciteit.

Nu komt het moeilijkste onderdeel, het beplantingsplan. Welke soort bloemen en planten wil je in de tuin en welke eisen stellen deze planten voor een optimale groei en bloei. Blijven ze klein of worden het reuzen en in welk jaargetijde bloeien ze? Dit zijn allemaal vragen om rekening mee te houden in je beplantingsplan.

Er zijn duizenden soorten planten in diverse groepen (bomen, heesters, vaste planten, coniferen, waterplanten, éénjarige planten, bollen en knolgewassen) waar je uit kunt kiezen. Welke soorten doen het in uw tuin en welke niet? Welke soorten en groepen vindt u mooi? Dan moet er natuurlijk rekening gehouden worden met standplaats (zon of schaduw) hoogte, bloeitijd, kleur, kleurcombinaties, bladvormen, bloemvormen, wintergroen.

Bedenk je dus welke bloemen en planten je mooi vind en zoek hiervan eerst eens de eigenschappen op. Zijn ze geschikt voor in uw tuin probeer dan ook afbeeldingen te vinden, niet alleen van de bloeiperiode maar ook van de perioden dat de plant niet in bloei staat.

Knip de afbeeldingen uit en voeg ze samen in 4 ontwerpen, voor ieder jaargetijde een ontwerp. Nu heb je al een beeld van hoe de tuin eruit komt te zien.

Tip: Loop eens binnen bij een bezoektuin. Leer daar verschillende bloemen en planten kennen en doe inspiratie op voor je eigen tuin.

Veel plezier bij het aanleggen van u zelfontworpen tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *