Trampoline

Trampoline springen is een leuke en gezonde bezigheid voor zowel jong als oud. Het is leuk omdat er meestal een hoop pret bij gepaard is. Maar het is ook gezond, omdat het stressverlagend werkt, de conditie verbetert én goed is voor de bloedsomloop. Er worden bij het trampoline springen ook nog eens heel veel calorieën verbrand.

Aanschaf van een trampoline

Voor de aanschaf van een trampoline moet eerst goed gekeken worden waar deze uiteindelijk geplaatst gaat worden. Zoek een plek in de tuin waar voldoende ruimte is.

De trampoline moet helemaal vrij staan en niet in de buurt van obstakels. De beschikbare ruimte bepaald dan de afmeting van de aan te schaffen trampoline. Rondom de trampoline moet het liefst 1,5 meter vrije ruimte aanwezig zijn. Als er gekozen wordt voor een trampoline met een veiligheidsnet, dan kan volstaan worden met een rand van 0,5 meter.

Voor de beschikbare ruimte moet niet alleen naar het grondoppervlak gekeken worden. Ook in de hoogte moet er voldoende ruimte aanwezig zijn. Ga uit van minimaal 7 meter.

Naast de afmeting is de kwaliteit ook een belangrijk aspect. Er zijn trampolines in verschillende prijsklassen te koop. Waarschijnlijk zal de trampoline gedurende meerdere jaren intensief gebruikt gaan worden. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een goede kwaliteit. Kwalitatief goede trampolines verhogen ook de veiligheid bij het springen.

Veilig trampoline springen

Voor trampolines gelden geen officiële eisen voor de veiligheid. Toch voldoen veel modellen aan het TUV/GS keurmerk. Dit keurmerk biedt niet automatisch voldoende veiligheid. Blijf zelf altijd alert om eventuele ongelukken te voorkomen. Tijdens het enthousiaste springen en het pret maken met elkaar, kunnen er al snel onveilige situaties ontstaan. Om dit te voorkomen is het verstandig om de volgende regels in acht te nemen:

  • Spring nooit met meerdere personen tegelijk
  • Zorg dat er altijd een volwassene toekijkt bij het springen van kleine kinderen
  • Gebruik, zeker bij de grotere trampolines, een veiligheidsnet
  • Spring nooit vanaf een hogere plek op de trampoline
  • Spring ook nooit vanaf de trampoline naar een andere plek
  • Zorg dat de veren van de trampoline goed afgeschermd zijn
  • Plaats de trampoline op een stevige ondergrond
  • Kies voor de trampoline een plaats waar geen andere obstakels in de buurt zijn
  • Spring niet op een natte (én dus gladde) trampoline
  • Neem niet teveel risico bij de sprongen en bouw het niveau langzaam op

De meeste ongevallen bij het trampolinespringen worden veroorzaakt door het proberen van salto’s, het springen met meerdere personen, belanden naast de trampoline, van de trampoline afspringen of in contact komen met het frame of de veren.

Trampoline ingraven

Een ingegraven trampoline maakt het springen een stuk veiliger. Van de trampoline afvallen, kan in dit geval niet meer gebeuren. Het is wel een ingrijpende en arbeidsintensieve klus. Bovendien staat dan de plaats van de trampoline vast. Even verplaatsen of weghalen behoort dan niet meer tot de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *