Ontwerpen van een Border

Wat bij het tuinplan en de tuinaanleg niet mag ontbreken is het ontwerp en de aanleg van de border.

Ligging van de border

Bepaal vooraf de hoeveelheid zon die de planten in de border krijgen. Dit is heel belangrijk voor de uiteindelijke plantkeuze.

Zorg voor een goede achtergrond. Denk hierbij aan een (garage)muur of een haag van Taxus baccata of Fagus sylvatica.

Ook de voorgrond is belangrijk. Een mooie bloeiende border steekt prachtig af tegen een strak gazon. Is er geen plaats voor een gazon, kies dan een bestrating die niet teveel de aandacht opeist.

Kijk hier voor voorbeelden van tuinborders

Een bloeiende border

Keuze van de beplanting

Afhankelijk van de afmetingen van de border kunt u kiezen voor struiken, vaste planten en bloembollen. In een grote border kan ook nog plaats zijn voor een (kleine) boom. Dit is altijd mooi voor het verticale effect. Als er voldoende ruimte aanwezig is kan ook gekozen worden voor één of meerdere struiken. 

Wintergroen of wintersilhouet

Wintergroene planten of planten met een wintersilhouet zorgen ervoor dat de border ook in de wintermaanden nog voldoende “overeind” blijft staan.

Bladcontrasten

Zorg ervoor dat planten met gelijke bladvorm niet naast elkaar komen te staan. Alchemilla mollis en Geranium zijn hele verschillende vaste planten, maar de vorm van het blad lijkt sterk op elkaar. Door planten met sterk contrasterende bladeren naast elkaar te planten wordt de border veel spannender. De Geranium gecombineerd met Achillea, Osteospermum of Hosta maakt het geheel veel spannender.

alchemilla mollisgeranium

Kleurkeuze

De border kan bewust bestaan uit één kleur, maar ook een combinatie van kleuren doet het altijd goed. Een border op kleur lijkt gemakkelijk te ontwerpen, maar is eigenlijk heel lastig te maken. Eén kleur kent vele nuances, waardoor het lastig wordt om deze planten goed te combineren.

Spreiden van de bloeiperiode

In de winter kunnen Helleborus, Eranthis en Galanthus voor kleur in de border zorgen. Helleborus heeft bovendien als voordeel dat het in de rest van het jaar een prachtige bladplant is, die zorgt voor rust in de border. Voor het vroege voorjaar is er volop keuze uit voorjaarsbloeiende bloembollen. Deze nemen weinig plaats in in de border en het afstervende loof wordt al snel aan het zicht onttrokken door de uitlopende vaste planten.

Hoogte van de beplanting

Een algemene en logische regel is om de border in hoogte van voor naar achter op te laten lopen. Om het geheel spannender te maken, kan gewerkt worden met hoge ijle planten voorin of halverwege de border. Door de ijle bloeiwijze doorbreken ze de formele lijn, maar nemen niet het zicht weg op de achterliggende beplanting. Verbena bonariensis is een goed voorbeeld van een plant met een ijle groeiwijze.

Aantal planten

Vaste planten komen beter tot hun recht als ze in grotere groepen worden aangeplant. Kies niet teveel verschillende soorten, maar maak de groepen groter. Houdt hierbij wel rekening met de uiteindelijke afmetingen van de planten.

Linkpartner worden? Bekijk deze pagina voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *