Natuurlijke tuinafscheiding

Een nog niet massaal toegepaste, maar wel heel fraaie manier om de tuin af te schermen is het gebruik van natuurschermen. Natuurschermen worden gemaakt van producten die de natuur ons biedt. De ontwikkeling heeft daarbij niet stil gestaan en de tuinschermen hebben een steeds hogere kwaliteit gekregen.

Binnen een aantal uur is de tuin en het erf afgeschermd van de omgeving, met behoud van zijn natuurlijke uitstraling. Eventueel kan er nog voor gekozen worden om de schermen (deels) te laten begroeien met klimplanten.

Vele soorten natuurlijke tuinafscheiding

Bamboe, boomschors, dopheide, riet en wilgentenen zijn materialen die veel worden gebruikt voor het vervaardigen van een natuurlijke tuinafscheiding. Deze materialen bepalen ook gelijk de kleuren van de natuurschermen. Er worden namelijk geen kunstmatige kleuren aan toegevoegd.

Natuurschermen zijn zeer sterk, goed weerbestendig en vormen een fraai alternatief voor de veel toegepaste en dus overbekende houten tuinschermen. Met een natuurscherm kiest men voor een originele en natuurlijke tuinafscheiding.

Rietschermen worden gemaakt van geperste rietplaten en vormen een decoratieve afscheiding voor zowel binnen als buiten.

Bamboeschermen worden gemaakt van gespleten bamboe en vallen op door de ietwat groenige kleur.

Natuurschermen van wilgentenen zijn leverbaar in een donkere uitvoering (gemaakt van ongesorteerde wilgentenen) en een lichte kleur (geselecteerde wilgentakken).

De schermen van Dopheide zijn met behulp van een speciale vlechttechniek in elkaar gezet en bijzonder geschikt voor het toepassen van klimplanten.

Toepassing van natuurschermen

Natuurschermen doen het uiteraard goed als natuurlijke afscheiding van een tuin. Maar ze lenen zich er ook goed voor om een terras af te schermen en zo wind vrij te maken. Ook het bekleden van een carport, balkon of pergola behoort tot de vele mogelijkheden.

Levenduur van een natuurscherm

De levensduur is afhankelijk van het gekozen materiaal in combinatie met de omstandigheden ter plaatse. We hebben hier natuurlijk wel te maken met natuurproducten. Ze zullen dan ook na verloop van tijd in kwaliteit afnemen en gaan slijten. Maar een natuurscherm in een besloten stadstuin zal langer meegaan dan een natuurscherm als erfafscheiding in het buitengebied. Als het scherm beplant is met klimmers, dan zal dit de levensduur ook iets verhogen, omdat de klimplanten bescherming bieden tegen weersinvloeden.

Plaatsing van natuurschermen

Natuurschermen worden geleverd als kant-en-klaar paneel of op een rol. De kant-en-klare panelen kunnen eenvoudig aan houten palen worden bevestigd. Dit geldt uiteraard ook voor de natuurschermen die op de rol geleverd worden, maar deze vragen nog om een extra versteviging in de vorm van horizontale latten. Deze latten voorkomen dat het scherm gaat doorzakken of bij veel wind kan bewegen of gaat klapperen. Als er te veel beweging in het scherm zit, dan is het extra aan slijtage onderhevig.

Voor het bevestigen van de schermen aan de houten palen zijn speciale bevestigingsclips en geplastificeerd ijzerdraad in de handel.

Sierhekwerk voor een sierlijke tuinafscheiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *