Inzaaien van een gazon

 

Geschikte periode voor aanleg van een gazon

De maanden april/mei en augustus/september zijn het meest geschikt om een gazon in te zaaien. De buitentemperaturen zijn dan goed en bovendien is het vaak vochtig genoeg.

Voor het inzaaien van het gazon moet de grond vochtig zijn. Maar als de grond nog heel erg nat is (bv. in het voorjaar), dan kan beter gewacht worden tot de grond wat droger is. Werken in te natte grond is slecht en maakt de structuur van de grond kapot.

Voorbereiden van het zaaibed

Maak het zaaibed goed schoon en verwijder alle onkruiden of andere plantengroei. Spit de grond, liefst tot wel 25 cm., om. Verbeter de grond gelijk door er een flinke hoeveelheid compost overheen te verspreiden.

Maak de omgespitte grond fijn, hark de compost er doorheen en egaliseer het oppervlak. Trap vervolgens de grond goed aan of strijk het glad met een lange plank of met een rol. Het is belangrijk dat de grond goed aangetrapt wordt, om te voorkomen dat later bij regelval de grasmat her en der in gaat zakken. Een ongelijke grasmat is lastig te maaien.

Gebruik hiervoor beslist géén trilplaat. Die trilt de grond te vast aan, waardoor het zaad geen lucht en zuurstof meer krijgt om te kunnen kiemen.

Inzaaien van het gras

Met een fijne hark moet eerst de bovenlaag ligt losgemaakt worden. Maak de grond een beetje vochtig. Tijdens het zaaien is het belangrijk dat er niet te veel wind staat. Het lichte graszaad waait anders alle kanten op.

Voor een goede verdeling van het zaad en een mooie dichte grasmat als eindresultaat moet zowel in de breedte als in de lengte gezaaid worden. Hiermee worden “gaten” in de grasmat voorkomen. Soms wordt het zaad vermengd met (iets vochtig) zand, om een betere verdeling van het lichte graszaad te verkrijgen.

Na het inzaaien moet het zaad licht ingeharkt worden. Hark niet dieper dan 1 á 1,5 cm., want anders ligt het zaad te diep en zal het niet of moeilijk kiemen. Ga nu nog een keer met de plank of rol over de grasmat en druk de grond ligt aan.

Zaaibed vochtig houden

Voor het kiemen van het graszaad is het belangrijk dat de grond goed vochtig blijft. Als de nachten vochtig zijn en/of als er af en toe een regenbui valt zijn de omstandigheden prima. Is dit echter niet het geval, dan moet handmatig water gegeven worden. Doe dit met een fijne sproeier, zodat het zaad op zijn plaats blijft liggen. Is er eenmaal gestart met sproeien hou dit dan vol tot het zaad goed gekiemd is. Laat de grond niet meer volledig droog worden.

Eerste maaibeurt van het gazon

Als het gras ongeveer 6 cm. hoog is, kan voor het eerst gemaaid worden. Stel de maaimachine af op een maaihoogte van 3 á 4 centimeter. Verwijder het afgemaaide gras. Laat de eerste weken het gras nog even zoveel mogelijk met rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *