Houten tuinafscheiding

De in de Nederlandse tuinen veruit het meest gebruikte vorm van tuinafscheiding is die van de houten schuttingen. Er is een uitgebreid assortiment op de markt aanwezig en de verschillende vormen en soorten bieden voor elk wat wils.

Voor tuineigenaren die gesteld zijn op hun privacy zijn er nagenoeg volledig gesloten houten schermen. Voor diegene die nog verder willen kijken dan hun eigen tuin zijn er verschillende varianten met een open structuur.

Standaard afmeting houten tuinafcheidingen

Er zijn in Nederland verschillende bekende en grote leveranciers van houten tuinafscheidingen. Deze werken allemaal met vaste afmetingen. Dit heeft natuurlijk als groot voordeel dat er allerlei combinaties van de verschillende soorten houten schermen te maken zijn.

De vaste maten van de schermen is als volgt (hoogte x breedte): 180×180, 180×120, 180×90 en 180×60. Voor de bijpassende tuinpoorten wordt een standaard maat gebruikt van180x100.

Houtsoorten

De belangrijkste keuze die gemaakt moet worden is die van de houtsoort. Er zijn hardhouten tuinschermen en zacht houten tuinschermen. De hardhouten schermen zijn duurzamer en van betere kwaliteit dan de zacht houten tuinschermen. Dit houdt gelijkertijd ook in dat ze aanmerkelijk duurder zijn in aanschaf. Maar de langere levensduur maken deze extra kosten absoluut de moeite waard.

Zacht houten tuinschermen worden gemaakt van vuren en zijn er in vele verschillende soorten en kwaliteiten. Belangrijk voor de kwaliteit is dat het scherm geïmpregneerd is.

Voor zowel de hardhouten als de zacht houten tuinschermen geldt dat de plankdikte ook van invloed is op de kwaliteit. Een minimale plankdikte van 12mm. is aan te raden.

Schermen met een dichte structuur

Schermen met een dichte structuur bestaan uit planken die om en om aan een houten frame bevestigd zijn. Door de planken hierbij iets over elkaar heen te laten vallen ontstaat een nagenoeg dichte erfafscheiding. Schermen met deze structuur kunnen met de planken in horizontale én in verticale richting geplaatst worden. Schermen met de planken in horizontale richting zijn ideale klimrekken en daarom eigenlijk af te raden.

Schermen met een open structuur

Voor deze schermen worden vaak wat dunnere planken gebruikt die kruiselings op een frame worden aangebracht. De planken worden zowel horizontaal als verticaal in het frame gezet. Hierdoor ontstaat een scherm met open vierkanten, ook wel bekend als een trellisscherm.

Een soortgelijke structuur wordt gebruikt voor de zogenaamde diagonaalschermen. Hierbij worden de planken, de naam van het scherm zegt het eigenlijk al, diagonaal aangebracht. De open ruimte tussen de planken is nu geen vierkant maar een ruit.

Gaaselement

Heel populair is tegenwoordig het gaaselement. Dit bestaat uit een houten frame, met daarin een verzinkt stalen rooster. Dit rooster bestaat uit mazen van 10x10cm., waardoor het zeer geschikt is als basissteun voor klimplanten.

Shutterscherm

Een scherm in de hogere prijsklasse is het shutterscherm. Dit scherm heeft verstelbare lamellen, die naar wens open en dicht gedraaid kunnen worden. Het kan gebruikt worden als tuinafscheiding, maar ook als een bijzonder afdak van een prieel.

Tuinafscheiding van een struiken of coniferen haag

Linkpartner worden? Bekijk deze pagina voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *