Herfsttuin

 De herfst luidt het einde van het tuinseizoen in, maar dat wil niet zeggen dat er niets meer te beleven is in de herfsttuin. Zo eind augustus veranderd het licht en worden de kleuren in de tuin veel intenser. Uitgebloeide zomerbloeiers gaan zaad vormen en krijgen soms prachtige zaaddozen. Besdragende struiken krijgen nu ook veel meer aandacht, zeker als ze hun blad verliezen en de bessen nog meer tot hun recht komen. Rozen kunnen tot aan de eerste nachtvorst nog een prachtige nabloei hebben.

De bomen, struiken en vaste planten gaan zich voorbereiden op de winter. Dit betekent dat de planten zoveel mogelijk voedingsstoffen uit de bladeren halen en deze opslaan in de wortels. Het terugtrekken van deze voedingsstoffen zorgt voor die mooie en spectaculaire kleuren in de herfst. Daarom biedt de herfsttuin een dergelijk mooi schouwspel en kunnen we genieten van die prachtige gele, bruine, oranje en soms felrode bladeren aan de bomen.

 Werk in de herfsttuin

Het tuinseizoen loopt op zijn einde en daarmee ook het werk in de tuin. Knip wintergroene hagen nog éénmaal (maar niet te diep, omdat ze nu niet meer groeien), zodat ze mooi strak de winter in gaan.

Haal voor de eerste nachtvorst de kuipplanten naar binnen en de knollen van de Dahlia’s uit de tuin.

Herfstbloeiende vaste planten

De meest bekende herfstbloeier is waarschijnlijk de Aster. Er zijn heel veel verschillende soorten, van laag naar hoog, met bleekblauwe- tot dieppaarse bloemen. Heel de zomer vormen ze een prachtig groen rustpunt in de border en vanaf het begin van de herfst openen ze zich met een zee van kleine bloemen.

Maar ook vaste planten als Aconitum (Monnikskap), Anemone (Herfstanemoon), Liriope (Leliegras), Sedum (Hemelsleutel) en Tricyrtis (Armeluisorchidee) geven kleur aan de herfsttuin.

 Spectaculaire herfstkleuren

Voor wie een spectaculaire bladkleur zoekt in de herfsttuin, is de Euonymus Alatus (Kardinaalsmuts) een goede aanschaf. Een bescheiden struikje, dat na 10 jaar ongeveer 125 cm. hoog zal zijn. Onopvallend in de zomer, maar in de herfst weet je niet wat je ziet. Door de prachtige felrode verkleuring van het blad zet dit struikje de tuin opeens in vuur en vlam. Als de bladeren na verloop van tijd allemaal zijn afgevallen, verschijnt het bijzondere kurkachtige hout. Hierdoor is deze struik in de winter ook aantrekkelijk.

Iets minder spectaculair, maar ook zeker de moeite waard is de herfstverkleuring van Itea virginica (Bloemwilg).

 Grassen

Wat al eerder gezegd is over Asters geldt eigenlijk ook voor de grassen. Eén of meerdere robuuste graspollen mogen in de herfsttuin eigenlijk niet ontbreken.

Cortaderia selloana (Pampasgras) heeft prachtige hoge witte pluimen (dek de pol wel af in de winter!). Maar ook de vele Miscanthus-soorten (Prachtriet) zijn ronduit spectaculair. De pluimkleur varieert van zilver, naar zacht roze, bruin tot brons. En Miscanthus sinensis “Zebrinus” is weer mooi vanwege zijn gestreepte geelgroene blad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *