Graszoden leggen

De meeste graszoden bestaan uit een speelveldmengsel, dit is een sterk mengsel van diverse grassoorten.
De graszoden met dit mengsel zijn het beste geschikt voor tuinen waar kinderen spelen, maar ook voor de plaatsen waar veel over gelopen word en waar tuinmeubelen op worden geplaatst.
Met het juiste onderhoud word dit dan ook een mooi siergazon.

Graszoden leggen doe je in het voorjaar of het najaar. Het kan ook in de zomer, maar kies dan een bewolkte dag en zorg dat je heel goed sproeit de weken nadat het gazon is aangelegd.

Voorbereiding graszoden leggen

De bovenste grondlaag moet worden omgespit en onkruid moet verwijderd worden. Voor het beste resultaat spit je de bovenlaag minimaal 20 centimeter om.  De grond verkruimelen en egaliseren met een hark of een freesmachine. Daarna de grond aandrukken met een grasroller. Om putten en hobbels te voorkomen moet de grond nu nog afgereden worden. Dit doe je door met een plank de grond te schaven. Maak licht draaiende bewegingen met de plank en werk naar achter toe.  Na het schaven hark je het bovenste grondlaagje los.

Leg kippengaas op deze geëgaliseerde grondlaag  ter bestrijding van mollen. Over het kippengaas een dun laagje bemeste tuinaarde aanbrengen.

Graszoden leggen

De graszoden uitleggen op het kippengaas. Rol ze altijd af in dezelfde richting en sluit strak tegen elkaar aan. Snijd de graszoden langs een rechte plank op maat. Kleine kieren kunnen opgevuld worden met grond. Rol met een grasroller over de nieuwe graszoden om ze goed aan te drukken. Besproei de graszoden totdat ze door en door nat zijn zodat ze goed kunnen hechten.

De daaropvolgende twee weken dagelijks goed sproeien, zonodig tweemaal per dag. Na een week kan het gazon voor het eerst gemaaid worden.

Meer over graszoden

Linkpartner worden? Bekijk deze pagina voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *