Barbecue BBQ

Wat is een barbecue?

Barbecue wordt ook vaak aangeduid met BBQ. Deze afkorting is gebaseerd op de uitspraak. Daarin hoor je een Q, maar je schrijft hem niet.

Zoals wij hier in Nederland gebruik maken van de barbecue kunnen we het het beste omschrijven als het buiten garen of grillen van vlees en/of vis. En dit kan dan plaats vinden op de bekende barbecue gevuld met smeulend houtskool, maar ook op een moderne gasbarbecue.

Eigenlijk heet alles, zodra we naar buiten gaan en daar ons vlees, vis of andere ingrediënten gaan bereiden op een rooster boven houtskool, op gas of zelfs elektrisch, in de volksmond al snel barbecueën.

Verschillende soorten barbecues

De houtskool barbecue

Vlees of vis grillen boven smeulend houtskool was voor ons de eerste kennismaking met de barbecue. De sfeer komt er al goed in bij het zelf maken van het vuur en het wachten tot de kolen warm genoeg zijn en lekker gaan smeulen. En bij de houtskoolbarbecue hoort natuurlijk ook die speciale geur én smaak. Helaas hoort ook verbrand vlees bij een houtskoolbarbecue. Door de niet te regelen temperatuur gaat het soms wel eens te hard.

Die speciale geur is voor de eters lekker, maar voor de niet-eters (bv. de buren) kan het heel irritant zijn om in de geur van een barbecue te zitten. Met het plaatsen van de barbecue kan hier rekening meegehouden worden door van te voren te bepalen hoe de wind staat.

Elektrische barbecue

Een elektrische barbecue is in het gebruik veel makkelijker. De barbecue kan kort voor de aanvang van de maaltijd aangezet worden. De opwarmtijd is vrij kort en de barbecue zal dan ook al snel de gewenste temperatuur bereiken. De temperatuur van een elektrische barbecue is zelf te regelen. Verbrand vlees door te hoge temperaturen is dan ook niet nodig.

Een extra voordeel van een elektrische barbecue is het feit dat deze ook binnen te gebruiken is.

Gasbarbecue

Een gasbarbecue gaat nog weer sneller dan een elektrische barbecue. Dit komt doordat gas gelijk op temperatuur is. Ook bij een gasbarbecue geldt dat u de temperatuur zelf kunt regelen (gasvlam hoger of lager zetten). Voor een gasbarbecue moet er natuurlijk wél altijd een goed gevulde gasfles aanwezig zijn. En het zou heel vervelend zijn als halverwege een gezellige maaltijd de fles leeg blijkt te zijn!

Veilig barbecueën

Welk type barbecue u ook heeft, wees altijd alert als er kinderen en/of dieren in de buurt van de barbecue komen. Houdt beide op een veilige afstand.

Als u gaat barbecueën met een houtskoolbarbecue houdt dan voor de zekerheid altijd een emmer water of zand onder handbereik.

Een elektrische barbecue heeft een snoer waar extra opgelet moet worden. Probeer het snoer zo te leiden, dat er niemand over kan struikelen.

Controleer bij de gasbarbecue nog eens extra of de gasfles goed is aangesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *