Aanleg van een tuinborder

 

Voorbereiding van de grond

Verwijder alle onkruiden en wortelresten uit de grond. Maak de grond goed los en hark het fijn. Dit is ook het juiste moment om alvast te zorgen voor een goede bodemverbeteraar en de eerste bemesting.

Tuinen met zandgrond worden bemest met oude en verteerde koemest. Voor kleigrond is paardenmest geschikt. Uitgeputte grond krijgt een flinke oppepper van een dikke laag tuinaarde of (GFT)compost.

Wordt de border aangeplant met zuurminnende planten als Erica, Pieris of Rododendron dan moet de grond goed vermengd worden met een grote hoeveelheid tuinturf.

Meer over de bodemgesteldheid in uw tuinborder.

Indelen van de plantvakken

Maak een “vertaling” van de border op papier naar de border in de tuin. M.a.w. teken de verschillende plantvakken op de grond in met een tonkinstok of maak de contouren met een streepje zand.

Vervolgens kunnen de planten (met container en al) per plantvak uitgezet worden. Naar eigen inzicht kan hier en daar nog wat geschoven worden met de planten. Houdt hierbij altijd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant of struik.

Kijk hier voor voorbeelden van tuinborders

Inplanten van de beplanting

Als alles naar wens staat, dan kunnen de planten in de grond gezet worden. Maak een ruim plantgat. Haal de kluit voorzichtig uit de container. Als er sprake is van een vaste wortelkluit, maak deze dan aan de onderkant goed los. Hierdoor krijgen de wortels meer kans om straks goed contact te maken met de aarde. Plaats de wortelkluit in het plantgat en vul het met water. Wacht tot het water in de grond is weggezakt en vul het plantgat dan met aarde. Druk de aarde licht aan, zodat de wortels van de plant goed in contact komen met de aarde.

Verzorgen van de jonge aanplant

Volgt er na de aanplant een erg droge periode, dan is extra water geven nodig. Doe dit echter niet te snel, anders worden de planten lui. Wordt er te snel en te veel water gegeven, dan zullen de wortels oppervlakkig groeien. Beter is het om de plant zelf op zoek te laten gaan naar zijn voeding, waardoor lange wortels aangemaakt zullen worden. Hierdoor kan de plant ook later in een drogere periode zichzelf van water voorzien.

Is extra water geven echt nodig, geef dan bijvoorbeeld 1x in de week heel veel, i.p.v. elke dag een beetje.

Nieuwe planten die gekweekt zijn in een container en zo vanuit deze container de tuin in zijn gegaan zullen minder zorg nodig hebben dan een struik die verplant is. Als een struik verhuisd is naar een andere plek in de tuin, dan is de wortelkluit altijd flink beschadigd. Deze planten moeten extra in de gaten gehouden worden.

Border betekend letterlijk een bed van bloemen aan de rand van het gazon.

 


 

Linkpartner worden? Bekijk deze pagina voor meer informatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *