Aanleg gazon met graszoden

Voor wie snel een mooi groen gazon wil bezitten is een gazon aangelegd met graszoden een ideale oplossing. Het voordeel van een gazon van graszoden is bovendien dat het het hele jaar door aangelegd kan worden. Alleen bij vorst kan er niet gewerkt worden met de graszoden. Door de bevroren grond is het afsteken van de zoden niet mogelijk en in uw tuin kunnen ook de nodige voorbereidingen niet getroffen worden.

Graszoden hebben bovendien als groot voordeel dat het vrij snel gebruiksklaar is. Binnen een paar weken zijn de matten vastgegroeid en is het gazon gewoon beloopbaar.

Herkomst van de graszoden

Graszoden worden gekweekt op de zandgronden in de Veluwe. Ongeveer 14 maanden na het inzaaien van het gras is er een dicht grastapijt ontstaan en kunnen de graszoden afgestoken worden.

De afgestoken graszoden worden opgerold en opgestapeld. In deze toestand blijven ze nog een dag in goede conditie. Het is daarom erg belangrijk dat eenmaal geleverde graszoden snel verwerkt worden. Als dat niet mogelijk is moeten de zoden uitgerold worden en besproeid worden met water.

Stapsgewijs aanleggen van de graszoden

Spitten

Bereid de grond voor door alles los te spitten. Gaat het om de vervanging van een bestaande grasmat, spit het oude gras dan goed onder. Bij voorkeur wordt de grond tot ongeveer 50 centimeter losgemaakt.

Bemesten

Gelijk met het losmaken van de grond kan potgrond of bemeste tuinaarde worden toegevoegd, zodat de conditie van de bodem wordt verbeterd. Zorg dat de potgrond of tuinaarde goed door de grond gemengd wordt en laat het niet in een laag bovenop de grond liggen. Teveel meststoffen aan het oppervlak van de grond kunnen zorgen voor verbranding van de wortels van het gras.

Egaliseren

Een goede vlakke en egale ondergrond is van groot belang. Putten en bulten bemoeilijken later het maaien van het gazon en geven bovendien een ongelijke maaihoogte.

Egaliseren kan d.m.v. aanlopen of aanrollen. Het gevaar van deze methodes is wel dat de grond te zwaar wordt aangedrukt. De grond glad strijken met een plank geeft het beste resultaat. Als laatste moet de bovengrond licht losgeharkt worden.

Graszoden aanbrengen

Voor het aanbrengen van de graszoden moet de grond iets vochtig worden gemaakt. Rol de graszoden uit en leg ze heel strak tegen elkaar aan. Om te voorkomen dat de buitenste randen uit gaan drogen kan hier wat potgrond of tuinaarde langs gestrooid worden.

Als de grasmat klaar is, dan moeten de zoden goed aangeklopt of aangerold worden. Hierdoor komen de matten in contact met de ondergrond en kunnen de wortels water en voedingsstoffen opnemen.

Zolang het gras nog niet goed vastgegroeid is, moet er veel water worden gegeven. Zeker de eerste paar weken moeten de matten goed vochtig gehouden worden. Na een week of vier zullen de matten vastgegroeid zijn. Daarna is het risico op uitdroging nagenoeg verdwenen, behalve bij uitzonderlijk droog weer.

Graszoden leggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *