10 Tips om tuinmeubelen te selecteren – Deel 1

Wil je jouw tuin, terras of balkon omtoveren tot een heerlijke plek waar je met je vrienden, familie of partner kun relaxen? Een paar mooie tuinmeubelen mogen niet ontbreken.
Maar het zoeken van de perfecte tuinset is niet altijd eenvoudig. Tegenwoordig willen we allemaal het liefste mooie, luxe, duurzame, onderhoudsvrije en comfortabele producten.

Tuinmeubelen kopen die voldoen aan al jouw eisen en wensen kan ook makkelijk! Volg onze 10 tips om de ideale tuinmeubelen te selecteren en je zult zeker slagen. In dit artikel beginnen we met de eerste 5 tips!

1. Eis een hoge kwaliteit

Van lelijk lasnaden tot wankele poten of amateuristische gelakte meubels. Je kunt natuurlijk gaan voor tuinmeubel koopjes. Maar pas op voor een miskoop! Sommige mensen denken dat meubels voor buiten minder belangrijk zijn dan de spullen die je koopt voor binnenshuis. Maar, vaak is het omgekeerde waar. Want tuinmeubels hebben veel meer te voorduren! Denk aan de blootstelling aan de zon, wind, regen en vorst. Eis op de eerste plaats een hoge kwaliteit, daarna pas een betaalbare prijs.

2. Materiaalkeuze tuinmeubelen

Bij de keuze van tuinmeubelen kun je kiezen uit diverse materialen. Bepaal goed hoeveel tijd je wilt besteden aan het onderhoud van je tuinset. Bijvoorbeeld: een lichtgewicht aluminium of plastic stoel is roestbestendig en makkelijk te verplaatsen. Aan de andere kant, een mooie houten loveseat is zeer stevig en voelt meer als het soort meubel dat je ook binnenshuis hebt staan. Deze heeft wel meer onderhoud nodig en is minder eenvoudig te verplaatsen.

Aluminium, kunststof en PVC – Deze materialen zijn roestvrij, licht van gewicht, relatief goedkoop en vereisen zeer weinig onderhoud. Je kunt ze makkelijk wassen met wat zeep en water.

Staal en smeedijzer – Beide zijn zwaar en stevig, maar zullen ook gaan roesten als ze niet goed behandeld of geschilderd zijn.

Rotan, riet en natuurlijke grassen – Doen het erg goed buiten, vooral als ze worden behandeld met een hars finish. Onderhoud is wel om het jaar nodig.

Hout – Natuurlijk hout ziet er erg aantrekkelijk uit voor in de tuin. Het maakt stevige en comfortabele tuinmeubelen. Hout vraagt wel wat meer onderhoud en UV-bescherming. Kies voor duurzame en weerbestendige houtsoorten als teak, cipres en ceder.

3. De grootte en het zitcomfort van tuinstoelen

Misschien heb je die design tuinstoelen wel eens gezien, met draden en constructies die er uitzien als katapulten? Ze functioneren als stoelen, maar dat betekent niet dat je er vrijwillig voor een lange tijd in wilt zitten! Een ander probleem is de grootte. Sommige tuinstoelen zijn te smal en klein. Anderen zijn zo gemaakt dat ze te laag bij de grond zitten, niet echt comfortabel of elegant om uit op te staan.. De maten van loveseats en tuinbanken zijn ook nog wel eens een probleem. Ze zijn bijvoorbeeld vaak te diep en zitten niet makkelijk. Ga daarom tijdens de jacht naar nieuwe tuinmeubelen naar een showroom en test alles goed uit!

4. Vergeet de schaduw niet!

Tijdens het heeste deel van de dag kan buiten in de tuin zitten behoorlijk onaangenaam zijn. Zeker als de tuinmeubelen niet in de schaduw staan. Kies daarom voor een oplossing in de vorm van een parasol of schaduw doek. Wil je het nog luxer en een permanente oplossing? Kijk eens naar een mooie veranda of terrasoverkapping. Ideaal om uit de zon maar ook uit de regen te genieten van je tuin!

5. Flexibele tuinmeubelen

Je weet dat die grote comfortabele poef of voetenbank in de woonkamer een favoriet is waar ieder gezinslid om vecht? Het is een item dat geliefd, flexibel en handig is. Dit soort flexibele meubels zijn ook ideaal voor buiten! Een aantal van dit soort items die aan jouw wensenlijstje voor buiten kunnen worden toegevoegd zijn:

  • De verplaatsbare parasol of tuinschermen
  • Karren waar vanaf je lekkere hapjes en snacks kunt serveren
  • Inklapbare tafels die kunnen worden uitgeklapt als er gasten blijven eten