Luis op een kamerplant, hoe kan dit ontstaan?

Het zal je verbazen hoe snel het kan gaan. Vrijwel van het ene op het andere moment zit je er volop luis op een kamerplant. De vraag die bij veel mensen opkomt, is hoe dit kan ontstaan. We zullen dit aan je uitleggen en ook aan je duidelijk maken waarom je kamerplanten niet meteen met een grote boog in de biobak moet in zo’n situatie.

Luizen op kamerplanten, een gruwel van velen

De familie Aphidoidea ken je misschien niet maar neem van ons aan, die wil je ook niet kennen. Aphidoidea is immers de wetenschappelijke naam voor bladluizen. Deze familie kan je van het ene op het andere moment met een bezoekje “verblijden”, onaangekondigd. Luizen zijn kleine plantenetende insecten die voor een enorme schade kunnen zorgen. De meeste bladluizen zijn groen, wit of zwart van kleur. Je kamerplant zit dan vol met kleine stipjes, die je net aan met het blote oog zult kunnen zien. Bladluizen kunnen vliegen maar ze laten zich ook graag door de wind of door tocht meevoeren.

Hoe bladluizen schade aanrichten aan jouw kamerplanten

Als een familie bladluizen het op een van jouw planten hebben gemunt, kiezen ze graag een jonge plant. Deze plant heeft immers een verse sapstroom. Bladluizen prikken in de floëem van de plant, want daar stroomt de sapstroom onder grote druk doorheen. De luis krijgt op die manier dus bijna automatisch de sapstroom naar binnen gegoten. Lekker gemakkelijk dus voor de luis, maar hierdoor krijgt jouw kamerplant niet de benodigde voedingsstoffen en zal deze (als je niet oppast) afsterven. Tijd voor actie dus!

Bladluizen bestrijden in je kamerplant

De aanwezigheid van bladluis heeft niets te maken met een gebrek aan verzorging van je kamerplant. In veel gevallen gaan de luizen zelfs op de meest gezonde kamerplanten zitten omdat dit groen een gezonde- en sterke sapstroom heeft. De komst van bladluizen wil overigens niet zeggen dat de plant weg moet worden gegooid. Er zijn immers diverse middelen op de markt die zeer effectief zijn om bladluizen te bestrijden. Laat jij de bladluizen bepalen hoe lang jij van je zorgvuldig gekoesterde kamerplant mag genieten?

Ben je op zoek naar meer kamerplant tips? Lees dan het blog van Kamerplantje.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *