Gras en gazon onderhouden

Voor een mooie groene en gezonde grasmat is het van belang om je gazon goed te onderhouden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden, zodat je precies weet wat je te doen staat om je gazon in topconditie te houden!

Maaien

Voor een mooi dicht grasveld is het essentieel dat je het gras regelmatig maait, en bovendien verklein je hiermee de kans op onkruid in je gazon. Gras groeit tussen mei en oktober, en het is verstandig om in deze periode het gras wekelijks te maaien, en in het voorjaar is het zelfs raadzaam om twee keer per week te maaien.

Sproeien

Om te zorgen dat het gras genoeg water heeft om goed te kunnen groeien zul je in drogere periodes zoals in de zomer regelmatig moeten sproeien, een goede richtlijn is om twee tot drie keer per week te sproeien wanneer de temperatuur boven de 20 graden uitkomt. Daarnaast is het ook belangrijk om in de eerste weken na het aanleggen van een gazon het gras van ruim voldoende water te voorzien om zo te voorkomen dat het uitdroogt.

Bemesten

Door het gras te maaien verdwijnen er op de lange termijn voedingsstoffen uit de bodem. Je kunt deze voedingsstoffen weer aanvullen door je gazon te bemesten. Hiermee zorg je er voor dat het gras goed kan blijven groeien en ook beter bestand is tegen onkruid, mos, en droge en koude periodes. Een goede richtlijn is om je gazon in eenmaal in de lente, de zomer en de herfst te bemesten.

Verticuteren

Met verticuteren verwijder je een harde viltlaag die bestaat uit mos en plantaardige resten zoals stukjes gras en onkruid uit je gazon. Hierdoor krijgt het gras weer meer water, lucht en licht, en zal het beter gaan groeien. Het is een goed idee om je gazon in ieder geval in het voorjaar te verticuteren, zo rond april of begin mei. En als er tijdens de zomer veel mos is opgekomen is het ook een goed idee om in het najaar nogmaals te verticuteren.

Bijzaaien

Er kunnen door het verticuteren kale plekken in je gazon ontstaan, en daarnaast kunnen ook verzuring van de grond, uitdroging en veel gebruik voor kale plekken zorgen. Als je hier last van hebt kun je er voor kiezen om wat gras bij te zaaien. Om geen kleurverschil in je gazon te krijgen is het wel verstandig om dezelfde grassoort bij te zaaien. En vergeet niet om de ingezaaide plekken voldoende water te geven!

Kalk strooien

Een te zure bodem zorgt voor een slechte opname van voedingsstoffen door het gras, en bovendien zal mos dan ook nog eens sneller groeien. Je kunt een pH-bodemtest gebruiken om de zuurgraad van de bodem te testen, en als de bodem te zuur is kun je kalk strooien om de bodem minder zuur te maken. Een goede richtlijn is om dit tweemaal per jaar te doen, eerst in februari of maart en daarna in oktober of november.