Gazon onderhouden in de lente: zo pak je het aan!

Als je een gazon hebt, dan mag je het onderhoud niet overslaan, zeker niet aan het begin van het jaar. Kalk strooien, verticuteren en bemesten zijn klussen die allemaal geklaard moeten worden, zodat je in de zomer weer volop geniet van een prachtig grasveld. Hoe je dit precies aanpakt, lees je hier!

1. Bekalken

Laten we beginnen met gras bekalken. Een fraai gazon bereik je namelijk alleen als de bodem de geschikte pH-waarde heeft. Voedingsstoffen worden dan het beste opgenomen. Als de pH-waarde 5 of minder is, dan is de bodem te zuur en dient het bekalkt te worden. Dit klusje doe je idealiter het voorjaar: februari of maart. Kalk is verkrijgbaar in poeder of korrels, maar let er wel op dat het niet te hard waait als je voor dat laatste kiest.

Houd ook in gedachte dat er ongeveer twee weken moet zitten tussen het bekalken en bemesten. Kalk vermindert namelijk het vermogen om voedingstoffen op te nemen, dus deze twee waken moeten niet vlak na elkaar gebeuren. Plan het dus goed!

2. Bemesten

Na het bekalken wordt het dus tijd om te bemesten. Dit doe je als de temperatuur warmer is dan zes graden. Het voorjaar is dus de ideale periode om te bemesten. Het gras moet wel eerst een aantal keren gemaaid worden voordat je begint met bemesten.

3. Verticuteren

Het gazon heeft flink wat te verduren tijdens de winter en soms kunnen er problemen ontstaan. Denk maar bijvoorbeeld aan mos, wat vaak ontstaat op vochtige, schaduwrijke plekken uit de zon. Heb je het hele grasveld vol met mos? Dan is het goed om het gazon in het voorjaar te verticuteren. Je haalt dan niet alleen het mos weg, maar ook restjes dode en oude gras. Na het verticuteren ziet het gras er vaak nog lelijk en kaal uit, maar dit is heel normaal. Je moet dan de lelijke plekken opnieuw inzaaien om deze te herstellen. Sterker nog, je kunt zelfs speciaal herstellend graszaad kopen.

4. Maaien

Je begint met grasmaaien als de temperatuur 10 graden Celsius of warmer is. Je moet er alleen wel voor zorgen dat de grasmaaier niet bot is. Met botte messen krijg je geen egaal gazon en zullen er oneffen plekjes ontstaan die je weer met de hand moet herstellen.

5. Sproeien

In het voorjaar kunnen de temperaturen soms al best warm zijn. Met een beetje geluk is het dan ook nog eens droog. Als dit meer dan twee weken het geval is, dan kun je de sproeier aanzetten om het gras van water te voorzien. Heb je het gazon opnieuw ingezaaid? Dan is het sowieso goed om de grond voldoende vochtig te houden!

Ben je van plan om een geheel nieuw gazon aan te leggen? Dan kun je dit het beste doen net voor de zomer begint (eind april tot begin juni) of juist aan het einde van de zomer/begin van het najaar, dus in augustus, september of oktober.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *