Fruit uit eigen volkstuin

Fruit uit eigen tuin is vaak vele malen lekkerder dan fruit van de groenteboer of uit de supermarkt. Deels zit dit verschil in smaakbeleving tussen de oren, maar deels is het ook echt waar.
Fruit uit eigen tuin heeft iets speciaals. Het van dichtbij meemaken en zien hoe de vruchten groeien en afrijpen is heel bijzonder. Het geeft heel veel voldoening om uit eigen tuin te kunnen oogsten. Daardoor smaakt het vaak ook al anders of lekkerder. Maar de smaak is in sommige gevallen ook écht lekkerder. Dit heeft te maken met het feit dat vruchten in de eigen tuin langer aan de struik blijven en goed afrijpen. Door de zon afgerijpte vruchten hebben een vollere smaak en zijn daardoor ook lekkerder. De vruchten van de groenteboer of de supermarkt krijgen niet de kans om zo rijp te worden. Deze worden al vroeg geoogst en verwerkt.

Wie in het bezit is van een volkstuin kan altijd wel een plekje vinden voor een struik of plant die heerlijke vruchten produceert. Maar ook in de siertuin is misschien ook wel een dergelijk plekje te vinden.

 

Zacht fruit

Aalbessen

Aalbessen

De Ribes rubrum is een houtachtige struik die verkrijgbaar is in verschillende soorten. Deze soorten hebben verschillende oogstperiodes, waardoor bij de aanplant van meerdere struiken, elk van een eigen soort, de oogstperiode verspreidt kan worden. De rode aalbes kennen we allemaal wel, maar er zijn ook witte soorten.
Aalbessen worden veel gebruikt als garnering, maar kunnen ook goed uit de hand worden gegeten of worden verwerkt in jams.

 

Zwarte bes

De zwarte bes (Ribes nigrum) heeft van zichzelf een heel aparte smaak en een typische geur. Hierdoor zijn ze eigenlijk alleen geschikt om er bessensap van te maken.

 

Kruisbes

De Ribes uva-crispa (Kruisbes) is een stekelige en behaarde vrucht. De vruchten worden vrij groot in vergelijking met de aalbes en de zwarte bes. Er zijn rode, gele en groene kruisbessen. De kruisbes wordt uit de hand gegeten of verwerkt in sappen en jams.

 

Aardbeien

De Fragaria (aardbei) kent heel veel verschillende variëteiten. Grofweg zijn ze in te delen in aardbeien voor normale teelt, doordragende rassen of kasaardbeien. De aardbeienrassen voor normale teelt worden door de amateur-teler verreweg het meest aangeplant. Maar de doordragende soorten winnen de laatste jaren wel steeds meer terrein. Het aantrekkelijke van deze soorten is dat de oogst goed verspreid is over het seizoen. Dit in tegenstelling tot de aardbeien voor normale teelt. Hierbij is vaak sprake van een enorme oogst in een zeer korte periode.

Bij aardbeien van eigen teelt is de smaak vaak veel beter dan de gekochte exemplaren. In eigen tuin rijpen de vruchten goed af aan de plant, wat de smaak zeer ten goede komt.

Aardbeien worden uit de hand gegeten, toegepast als garnering of verwerkt in jams.