De Lentetuin

 

De lente is de start voor het nieuwe tuinseizoen. De meeste tuinbezitters gaan weer helemaal fris en vol met nieuwe plannen in de tuin aan de slag. Het is elk jaar weer een wonder der natuur om de ogenschijnlijk “dode” planten, bij het stijgen van de buitentemperatuur, weer langzaam tot leven te zien komen. De lentetuin is ook een tuin met een ware kleurexplosie. Na een nagenoeg kleurloze winter zorgen de kleuren van vooral de bloembollen voor een vrolijke aanblik.

Werken in de lentetuin

Als de buitentemperatuur langzaam wat hoger gaat worden, dan start het tuinseizoen ook langzaam weer op. Een rondje door de tuin laat elke dag wel weer een nieuw fris stukje groen zien.

Het werken in de lentetuin moet voorzichtig gebeuren. Een ervaren tuinbezitter weet waar hij/zij op moet letten. Zomaar in de border stappen is uit den boze, want daarmee zou u de jonge uitlopers zomaar weer vertrappen.

Het vroege voorjaar is bij uitstek de periode om alle plantenresten van het vorige tuinseizoen af te knippen. De afgeknipte plantenresten kunnen op de composthoop of in de GFT-container. Maar u kunt er ook voor kiezen om de plantresten fijn te knippen en in de border rondom de planten te laten liggen. Dit scheelt u werk en de plantenresten kunnen zo ter plaatse composteren. Misschien is het even een minder fraai gezicht, maar de uitlopende vaste planten zullen deze plantenresten al snel aan het oog onttrekken.

Geef de border ook een lekkere laag compost. U kunt uw eigen compost over de border(s) verdelen of goede (GFT)compost kopen in het tuincentrum. Er zijn ook gemeentes waar u in het voorjaar gratis GFT-compost kunt afhalen. Compost geeft de bodem de broodnodige voeding en is bovendien een goede bodemverbeteraar.

Laat de grond zoveel mogelijk met rust. Door te wieden en te harken haalt u ook zaden mee omhoog. Doordat de zaden hoger komen te liggen gaan ze kiemen en heeft u vervolgens veel werk om deze vaak ongewenste groeiers weer te verwijderen.

Voorjaarsbloeiende bloembollen

Een lentetuin zonder bloembollen is bijna niet voor te stellen. Gevoelsmatig start het nieuwe tuinseizoen met een uitbundige lentetuin vol met fleurige bloembollen. Natuurlijk mogen de Narcissen hierbij niet ontbreken. Er zijn vele verschillende Narcissen te krijgen, variërend van roomwit, zachtgeel, knalgeel, oranje tot zelfs een roze bloeiende soort!

Maar ook Muscari (Blauwe Druif), Fritillaria (Kievitseitje), Corydalis solida (Vogeltje-op-de-kruk) en Anemone nemorosa (Bosanemoon) zijn prachtige voorjaarsbloeiers.

Voorjaarsbloeiende struiken

Wie struiken in zijn tuin heeft staan is in het voorjaar verzekerd van een explosie aan bloemen. De meeste struiken bloeien namelijk in het voorjaar, soms al op het nog kale hout. De Forsythia is één van de vroegstbloeiende struiken. Maar ook de Chaenomelis (Dwergkwee), Cytisus (Brem), Kerria japonica (Ranonkelstruik), Magnolia stellata (Stermagnolia) en Spirea (Spierstruik) zijn prachtige struiken voor in de lentetuin.

Linkpartner worden? Bekijk deze pagina voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *