Bloembollen

Wat zijn bloembollen?

Bloembollen of bolgewassen zijn planten die ondergronds bestaan uit een bol. In deze bol worden in de winter de voedingsstoffen opgeslagen. In het voorjaar lopen de bollen weer uit en komen in bloei. Na de bloei moeten de bladeren aan de bol afsterven. De voedingsstoffen worden dan aan het blad onttrokken (dit veroorzaakt de gele verkleuring van het blad) en vervolgens weer opgeslagen in de bol.

Er zijn een aantal bekende bolgewassen, die geschikt zijn voor consumptie. De ui is hier een goed voorbeeld van, maar ook knoflook is een bolgewas.

 

Voorjaarsbloeiende bloembollen

De eerste bloembollen bloeien al in het vroege voorjaar. De voorjaarsbloeiende bloembollen zijn eigenlijk de bekendste bolgewassen. Ze geven als één van de eerste planten kleur en nieuw leven in de tuin.

Winterakoniet

Bekende voorjaarsbloeiende bloembollen zijn Eranthis hyemalis (Winterakoniet), Galanthus nivalis (Sneeuwklokje), Muscari (Blauw druifje) en natuurlijk Narcisssus (Narcis).

Voorjaarsbloeiende bloembollen zijn in de herfst in de tuincentra volop te koop. De beste planttijd is oktober of november. Het volgende voorjaar zullen ze al rijkelijk bloeien.

 

Zomerbloeiende bloembollen

Ook onder de zomerbloeiende planten komen veel bloembollen voor. We zijn er ons dan niet altijd zo van bewust, omdat ze soms ook gewoon als plant in een pot worden aangeboden.

De zomerbloeiende bloembollen verschijnen in het voorjaar massaal in de tuincentra.
De beste planttijd ligt in de periode maart/april.

Helmbloem

Bekende zomerbloeiende bloembollen zijn Canna, Corydalis (Helmbloem), Dahlia, Lilium (Lelie) en Oxalis (Klavertje).

 

Bloembollen voor verwildering

Veel bloembollen vermeerderen zich door de vorming van kleine bolletjes aan de ondergrondse bol. Maar ook door zaadvorming vindt vaak vermeerdering plaats.

Deze bloembollen zijn zeer geschikt voor verwildering en vragen een plek waar ze zich naar hartenlust uit kunnen breiden. Ze worden dan ook vaak onder bomen toegepast. Vooral onder de voorjaarsbloeiende bloembollen komen veel soorten voor die zich gemakkelijk vermeerderen. En in het voorjaar zijn de bomen nog vrij van bladeren, waardoor de bloemen dus volop in de zon staan.

Bloembollen die geschikt zijn voor verwildering zijn Allium carinatum (Berglook), Anemone blanda (Bosanemoon), Corydalis solida (Vingerhelmbloem), Fritillaria meleagris (Kievitsbloem), Scilla siberica (Sterhyacint) en Tulipa sylvestris (Bostulp).

 

Planten van bloembollen

De beste standplaats voor bloembollen is een niet te vochtige plek in de zon of de halfschaduw. Zorg dat de bloembol goed tegen de aarde wordt aangedrukt, zodat de wortels contact kunnen maken met de grond. Alleen dan kunnen ze voedingsstoffen opnemen en gaan groeien.

De gewenste plantdiepte verschilt per bloembol en is afhankelijk van de afmeting van de bol. Op de verpakking staat de juiste plantdiepte altijd precies aangegeven.