Aardbeien

De Aardbei (Fragaria Vesca)

Fragaria vesca behoort tot de rozenfamilie. Deze relatie uit zich nog het duidelijkst in de vorm van de bloem. De bloem van de aardbei lijkt nog het meest op de bloeiwijze van de meidoorn (Crataegus). Als de bloem is bestoven, dan verdikt de bloembodem zich en wordt de vrucht gevormd. De meeste vruchten dragen de zaden binnen in zich. De zaden van de aardbei bevinden zich aan de buitenkant van de vrucht, namelijk die duidelijk zichtbare gele puntjes. De vrucht van de aardbei bestaat voornamelijk uit water en suikers.

Aardbeien aanplanten in eigen tuin

Wie aardbeien wil oogsten uit eigen tuin, kan daar op drie verschillende manieren mee starten:

  1. Ze kunnen helemaal zelf opgekweekt worden vanuit zaad. De beste periode om aardbeien te zaaien is juni. Dan is de grond goed warm en zijn de buitentemperaturen ook gunstig.
  2. Gekochte jonge aardbeienplanten kunnen het beste vanaf eind augustus tot begin oktober geplant worden. In deze periode is het al iets koeler en zijn vooral de nachten vochtig. Voor nieuwe planten zijn dit de ideale omstandigheden om goed aan te slaan.
  3. Als u iemand in uw eigen omgeving kent die in het bezit is van aardbeienplanten, dan kunt u vragen of u daar stekjes van mag hebben. Aardbeienplanten zorgen zelf namelijk zeer makkelijk en royaal voor nakomelingen. Aan de moederplant verschijnen lange ranken met jonge plantjes. Als de ranken op de grond liggen, dan wortelen deze jonge plantjes vanzelf. Al die jonge plantjes vormen weer nieuwe volwaardige aardbeienplanten.

Heeft u eenmaal zelf aardbeienplanten in de tuin, dan bent u door die eenvoudige wijze van voortplanten altijd verzekerd van eigen nieuwe aardbeienplanten. Vervang de moederplanten om de 3 à 4 jaar door gezonde jonge exemplaren.

Voorbereiden van de grond

Aardbeien worden in de volksmond ook wel zomerkoninkjes genoemd. Het zijn zonnige zomervruchten en dit geeft ook gelijk de beste standplaats aan: Plaats de aardbeienplanten altijd in de volle zon.

Voordat de aardbeien worden aangeplant, moet de grond goed losgemaakt en fijngeharkt worden. Werk daarna oude verteerde stalmest, vermengd met wat turfmolm, door de grond. De onderlinge afstand moet ongeveer 25-30 centimeter bedragen.

Verschillende aardbeienrassen

Vroegdragende aardbeien zijn bijvoorbeeld Fragaria “Gorella” of Fragaria “Regina”. Dit zijn allebei goede en sappige soorten.

Voor wie lang van de aardbeienoogst wil genieten, zijn er ook de zogenaamde doordragende soorten. Deze soorten geven vruchten vanaf juli tot aan oktober. Bekende doordragende aardbeien zijn “Ostara” en “Rabunda”.

Hebt u geen tuin, maar wel een balkon of terras? Dan is er ook nog de doordragende hangaardbei met de toepasselijke naam “Roter Regen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *